UA-49499200-1

Την 203η επέτειο απελευθέρωσης εόρτασε η πόλη της Μονεμβασίας

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και σύσσωμος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε τα 203 χρόνια από την  επέτειο της Απελευθέρωσης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», το Λαογραφικό – Χορευτικό Σύλλογο  Σπάρτης και τον Πολιτιστικό – Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Σπάρτης « ΧΟΡΟΔΡΟΜΟΙ»

Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων, τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας, ενώ τα χορευτικά συνόδευσε κατά την διάρκεια της παρέλασης η φιλαρμονική Μονεμβασίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλογεράκου.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Massimo Cazzulo , καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας στο Κλασικό Λύκειο TITO LIVIO του Μιλάνου Ιταλίας.

Στη συνέχεια επίσημοι και κοινό μετέβησαν στον χώρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μονεμβασίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας, όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης, πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

Η τραγουδοποιός Άρτεμις Ματαφιά άνοιξε τη μουσική βραδιά με την καθαρή και στεντόρεια φωνή της, έχοντας συνοδεία την αύρα του ιστορικού βράχου, ενώ ακολούθησε συναυλία με την ορχήστρα του Γρηγόρη Μπιθικώτση και με τη συνοδεία ομάδας εξαιρετικών μουσικών σε ένα υψηλής αισθητικής, συγκίνησης και δυναμικής πρόγραμμα, σε μια πόλη που έδειχνε ακόμη πιο όμορφη.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος. οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος, Παναγιώτα Αλειφέρη και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Τζινάκος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Βλάχος, Βασίλειος Κουλουβάκος και Βασιλική Σκάγκου.

Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Αννετούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, η Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Βασιλική Χριστοφοράκη, ο διοικητής Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κ. Κυριάκος Βλαχόπουλος, αντιπροσωπεία της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Το monemvasianews.gr οφείλει και φέτος να τονίσει την άρτια και υποδειγματική διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εργάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και συγκεκριμένα:

  • Το Δήμο Μονεμβασίας και όλους εκείνους που φρόντισαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα, πως η Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας αποτελεί ξεχωριστό και κορυφαίο γεγονός,
  • Την Ενορία Μονεμβασίας, η οποία κατάφερε να δώσει τη δέουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και τάξη,
  • Την Ελληνική Αστυνομία και την Λιμενική Αρχή, οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο ρύθμισαν την κυκλοφορία αλλά και είχαν τον γενικό έλεγχο στους χώρους ευθύνης,
  • Τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι», ο οποίος στηρίζει ενεργά κάθε χρόνο την όλη προσπάθεια,
  • Το Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και
  • Τη φιλαρμονική του Δήμου και τον αρχιμουσικό, η οποία έδωσε με την παρουσία της τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην συγκεκριμένη επέτειο.

Τέλος έχουν υποχρέωση όλοι ανεξαιρέτως, Διοίκηση, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, αλλά και κάθε ενεργός πολίτης, να κινηθούν σε μια συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης και ανανέωσης των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων, εάν θέλουμε αυτές να συνεχίσουν να σηματοδοτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εξέχον αυτό ιστορικό γεγονός, τόσο για τη Μονεμβασία όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

ΦΩΤΟ: Νεκτάριος Μαστορόπουλος

Check Also

Χωρίς Χειρουργό και Ακτινολόγο εφημερία του Νοσοκομείου Μολάων

Άκρως προβληματική σε ιατρικό προσωπικό υπήρξε η χθεσινή (20/8/2024) εφημερία του Παθολογικού Τομέα της Νοσοκομειακής …

G-EZ117CQG76