Δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Functional Nutrition η κλινική μελέτη με τίτλο “Reduction of LDL and total cholesterol levels with Kalamon table olive extract: A natural approach to dyslipidemia” (Μείωση των επιπέδων LDL και ολικής χοληστερόλης με εκχύλισμα επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών: Μια φυσική προσέγγιση στη δυσλιπιδαιμία).
Αποτελεί ουσιαστικά την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης μιας σειράς κλινικών μελετών, για την ευεργετική δράση των υψηλά φαινολικών βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που οδήγησε στην παραγωγή ενός πρωτότυπου συμπληρώματος διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης από τις συγκεκριμένες ελιές, με την ονομασία CHOLESTOLIVE.
Για τις συγκεκριμένες έρευνες, επιλέχθηκαν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, από τη Σπάρτη. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπους και ποιότητες επιτραπέζιων ελιών, αφού εξετάσθηκε η περιεκτικότητα τους σε φαινόλες και ιδιαίτερα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες τους αφορούν κυρίως το λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα το λόγο LDL/HDL χοληστερόλης καθώς και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, και τα οποία προέκυψαν από πολλαπλές κλινικές μελέτες και έρευνες που διενεργήθηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα, σε υγιείς και ασθενείς εθελοντές.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, μεταξύ άλλων δήλωσε:
Τα αποτελέσματα των μελετών που έχουμε πραγματοποιήσει και ιδίως η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποτελεί μια δικαίωση για όλους τους επιστήμονες που πίστεψαν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η ευεργετική επίδραση των επιτραπέζιων ελιών στην υγεία. Οι ελιές καλαμών που επιλέχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες έδειξαν σημαντική θετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης αναδεικνύοντας το ρόλο τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης ήταν να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση.
Από την πλευρά του, ο συνιδιοκτήτης και υπεύθυνος παραγωγής των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc, επισημαίνει ότι οι ελιές αυτές είναι βιολογικές και χωρίς παστερίωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παράγονται με τη διαδικασία της πολύμηνης φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο».