UA-49499200-1

Σε παραδοσιακό σπίτι μετατρέπεται το παλαιό ιατρείο στα Τάλαντα (ΦΩΤΟ)

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στα Τάλαντα. Σε ένα οικισμό όπου οι άνθρωποί του έχουν έντονο το ενδιαφέρον διατήρησης της ιστορικής του ταυτότητας.

Έτσι μετά την πολύ καλή δουλειά που έγινε και συνεχίζει να γίνεται σχετικά με την αναστήλωση και λειτουργία των νερόμυλων, από τον πολύ δραστήριο σύλλογο Ταλάντων, σειρά έχει τώρα ο χώρος  που λειτουργούσε ως ιατρείο (θέση Κληρονομέικα), δωρεά του Ηλία Δρυμώνη.

Μια ομάδα πολιτών υπό την καθοδήγηση της Φώφης Κληρονόμου ξεκίνησε μια προσπάθεια μετατροπής του παλαιού ιατρείου σε «παραδοσιακό σπίτι». Πρόκειται για μια αναπαράσταση ενός χωριάτικου σπιτιού των Ταλάντων για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Περιέχει σκεύη, υφαντά, εργαλεία, φωτογραφίες, έγγραφα, εφημερίδες και γενικά αντικείμενα που η παλαιότητα τους θα εκτείνεται από το 1900-1969. Η χρονική αυτή περίοδος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, επιλέχθηκε και μετά από συμβουλές ειδικών, γιατί τότε ήρθε στο χωριό το ηλεκτρικό ρεύμα και μετά από αυτό το γεγονός η ζωή άλλαξε άρδην.

Με ανακοίνωσή της η κα Φώφη Κληρονόμου αναφέρει:

Το σπίτι έχει σχεδόν στηθεί αλλά η πραγματική δουλειά αρχίζει τώρα. Θα πρέπει όλα τα αντικείμενα να σχολιαστούν και να συνοδευτούν από μικρά επεξηγηματικά κείμενα, αρχικά στα Ελληνικά και αργότερα και στα Αγγλικά. Έτσι θα είναι έτοιμο και θα μπορεί να εκτεθεί και να ανοίξει επίσημα στο κοινό .

Αγαπητοί συγχωριανοί, κάθε μουσείο είναι ένα παράθυρο στο χρόνο που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και καταστάσεις και μας βοηθάει να συγκρίνουμε την «τότε» με την «τώρα» πραγματικότητα. Είναι ένα ανοιχτό βιβλίο στο παρελθόν που μας επιτρέπει και ιδίως στα παιδιά, να παρακολουθήσουμε την θαυμαστή πορεία του ανθρώπου που μας έφερε βήμα το βήμα στο σήμερα. Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ταλάντων Ανδρέας Κρητικός  εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια σε όλους και ειδικότερα στη Φώφη Κληρονόμου για όλη τη δουλειά που κάνει που θα συνεχίσει να κάνει για το χωριό μας. Εμείς σαν σύλλογος Ταλάντων είμαστε παρόντες σε οτιδήποτε χρειαστεί και μπορούμε να βοηθήσουμε».

Check Also

Χωρίς Χειρουργό και Ακτινολόγο εφημερία του Νοσοκομείου Μολάων

Άκρως προβληματική σε ιατρικό προσωπικό υπήρξε η χθεσινή (20/8/2024) εφημερία του Παθολογικού Τομέα της Νοσοκομειακής …

G-EZ117CQG76