Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Γόλας

Για τον κόσμο τα μοναστήρια είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής και της δράσης της ορθόδοξης εκκλησίας, χώροι προσευχής και ασκητείας, αλλά και τόποι «πνευματικού ανεφοδιασμού» για όσους τα επισκέπτονται για ένα τάμα, για την ιστορία της περιοχής και για να απολαύσουμε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους!

Το μοναστήρι σαν οίκος του Θεού που συγχωρεί την ειλικρινή μετάνοια, είναι ένα αραξοβόλι και για τους θαλασσοδαρμένους στις φουρτούνες της ζωής, που στα δύσκολα κατάλαβαν τις αξίες και το πραγματικό νόημα της ζωής, μετανόησαν και αναθεώρησαν αρχές και πρότυπα, επιλέγοντας τον ενάρετο και λιτό μοναχικό βίο για την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, αντί της αδιαφορίας και του ατομικισμού.

Ο όρος «Γόλα» είναι τοπωνύμιο μιας περιοχής πριν τους πρόποδες του Ταΰγετου προς τα νοτιοανατολικά, λέξη σλάβικη που σημαίνει φαλακρός, περιγράφοντας χαρακτηριστικά το γυμνό βραχώδες τοπίο μιας δευτερεύουσας κορυφογραμμής του Ταΰγετου. Στη βορεινή πλευρά αυτής κορυφογραμμής σε ένα μικρό ξέφωτο στα χίλια μέτρα υψόμετρο χτίστηκε το 1632 το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής.

Το μοναστήρι ανήκει στους Γοράνους, από όπου με αυτοκίνητο πηγαίνεις μέχρι το προαύλιο. Αν βαστάνε τα πόδια για περπάτημα, η απόσταση από Κουμουστά μέχρι το μοναστήρι είναι 3,5 χιλιόμετρα, μια ώρα δρόμο. Μια διαδρομή συναρπαστική που δεν μπερδεύεσαι, με περπάτημα στο δάσος, κατηφόρισμα στο ποτάμι της Ρασίνας, πέρασμα από το ξακουστό τοξωτό γεφύρι ηλικίας 20 αιώνων σε μονοπάτι κατά μήκος της ρεματιάς της Λαρνακιάς μέσα στην άγρια βλάστηση και από έναν δρομάκι φτάνεις στο μοναστήρι!

Διαβάστε περισσότερα στο krokeai.gr