UA-49499200-1

Οι πολύτιμες αποτυχίες μας

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε η αποτυχία είναι έννοια συνδεδεμένη με την καταστροφή. Όταν συμβαίνει την αντιμετωπίζουμε με περίσσιο δράμα και πολλές φορές δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε. Όσο περνάνε τα χρόνια βλέπουμε ότι και τα παιδιά δεν αντέχουν την αποτυχία. Αντιδρούν πολύ έντονα στην ματαίωση, καταρρακώνονται από αυτήν, κατακλύζονται από θυμό και άγχος και δυσκολεύονται να την ξεπεράσουν. Αυτή η κατάσταση λέγεται αλλιώς χαμηλή ανοχή στην ματαίωση.

Και θα μου πείτε: Γιατί θα πρέπει εγώ ή το παιδί μου να τα πηγαίνω καλά με την αποτυχία; Και θα σας απαντήσω: Γιατί είναι φυσικό να συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες και τις ικανότητές μας και πάνω απ όλα, γιατί η αποτυχία, η ματαίωση είναι ένας εξαιρετικός δάσκαλος. Τι μας μαθαίνει λοιπόν η αποτυχία; Αρχικά μας κάνει να βελτιωνόμαστε. Γινόμαστε καλύτεροι με κάθε αποτυχία. Ο Έντισον απέτυχε 1000 φορές μέχρι να φτιάξει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Ο ίδιος όταν ερωτήθηκε απάντησε το εξής: «δεν απέτυχα 1.000 φορές, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας ήταν μια εφεύρεση που χρειάστηκε 1.000 βήματα για να ολοκληρωθεί».

Η αποτυχία είναι ένας τρόπος να μάθουμε να λύνουμε προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία. Μαθαίνουμε μέσα από την αποτυχία. Μαθαίνουμε πληροφορίες, τα όρια μας, εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Στα παιδιά μια αποτυχία τα βοηθάει να χτίσουν έναν πιο ανθεκτικό χαρακτήρα. Κατανοούν τις δυσκολίες της ζωής της δικής τους αλλά και των άλλων και είναι πρόθυμα να βοηθήσουν όταν παραστεί ανάγκη που προκύπτει από μία αποτυχία.

Οι αποτυχίες μας μαθαίνουν να βάζουμε τις σωστές προτεραιότητες στις ζωές μας. Καταλαβαίνουμε τη σημασία της δουλειάς, της ομαδικότητας, της υγείας και όλων αυτών που χρειαζόμαστε για να ανακάμψουμε μετά από μία αποτυχία. Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να μας χαρίσει μια αποτυχία είναι η εμπειρία. Η εμπειρία που θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε τα μελλοντικά λάθη, να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που θα βρεθούν στο δρόμο μας, να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες, τα περιβάλλοντα στα οποία θ ανθίσουμε.

Πηγή: truelifeimateacher.com
Αναδημοσίευση από: ellisso.gr

Check Also

Το Παραμύθι και η συμβολή του στην ανάπτυξη του Παιδιού

Η λέξη παραμύθι προέρχεται από τη λέξη παραμυθία που στα αρχαία σήμαινε παρηγοριά. Τα παραμύθια …

G-EZ117CQG76