Δυναμική υπήρξε η εκπροσώπηση αθλητών από το Δήμο Μονεμβασίας στον 41ο Μαραθώνιο Αθήνας, που διεξήχθη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024.
Οι Παναγιώτης Κοντομηνάς, Γιώργος Παπαχρήστος, Γιώργος Μπαρμπάγιαννης, Αντώνης Κρυπωτός, Τάσος Πριφτάκης, Ελένη Μιχαλβέη, Χρήστος Σμυρναίος και Θανάσης Αλεξανδρής, έδωσαν και φέτος το παρόν σε ένα αγώνα αντοχής, διανύοντας μια απόσταση 42 χλμ.
Ο Τάκης Αρτινιός, πάντα ενεργός, παλιός μαραθωνοδρόμος, συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, συμβάλλοντας στη διεξαγωγή του αγώνα.
Έλαβαν μέρος όλοι τους στον κορυφαίο Μαραθώνιο της χώρας, κάνοντας όλους εμάς περήφανους, αποδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα ότι αυτά που φαντάζουν αδύνατα, με οργάνωση, προετοιμασία, πείσμα και θέληση γίνονται δυνατά.
Παράλληλα με την όλη στάση τους έστειλαν σε όλους ένα καίριο και ουσιαστικό για την εποχή μας μήνυμα, ότι «ο αθλητισμός, ενώνει, καλλιεργεί και διαπλάθει με τον καλύτερο τρόπο την ανθρώπινη φύση».
Το monemvasianews.gr μίλησε με τους περισσότερους από τους αθλητές που συμμετείχαν στον 41ο Μαραθώνιο Αθήνας, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό, το απόσταγμα της συμμετοχής τους σε αυτό το κορυφαίο και μοναδικό αθλητικό γεγονός.
Παναγιώτης Κοντομηνάς
Είμαι ερασιτέχνης δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Πριν λίγες ημέρες τερμάτισα για 14η φορά σε αγώνα μαραθωνίου και για 10η συνεχόμενη χρονιά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με επίδοση 2:51:09.
Κάθε φορά που στέκομαι σε μια εκκίνηση μαραθωνίου σκέφτομαι πως αυτή η προσπάθεια μοιάζει με μια μικρογραφία της καθημερινότητας μας που περιέχει αγωνίες, φόβους, ανασφάλειες, πόνο αλλά με υπομονή και επιμονή στο τέλος γεμίζεις έντονα συναισθήματα χαράς, ανακούφισης, υπερηφάνειας και παίρνεις δύναμη για να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου φέρει η ζωή στο δρόμο σου…
Γιώργος Παπαχρήστος
Μαραθώνιος Δρόμος. 42.195 μέτρα. Ένα αγώνισμα στο οποίο αργά ή γρήγορα ακροβατείς σε ένα τεντωμένο σχοινί. Το πέρασμα από τον παράδεισο στην κόλαση απέχει μόλις λίγα βήματα.
Το τρέξιμο για τους περισσότερους παραμένει ακατανόητο, οι μεγάλες αποστάσεις μια αδιανόητη σωματική αλλά και πνευματική καταπόνηση. Πολλά χαρακτηριστικά χρειάζεται να διαθέτει κάποιος εν τέλη για να υπηρετήσει πίστα το Μαραθώνιο. Το συμπέρασμα στο οποίο όμως καταλήγω μετά από 6 Μαραθωνίους, είναι πως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό στο DNA των Μαραθωνοδρόμων είναι η ταπείνωση. Αν δεν μπορείς να δεχθείς ως άνθρωπος την ταπείνωση, τότε σίγουρα δεν έχεις θέση στην γραμμή εκκίνησης ενός Μαραθωνίου!
Το ατομικό μου ρεκόρ στην Αυθεντική διαδρομή της Αθήνας μπορεί να παραμένει ακατάρριπτο από το 2021, όμως δε γίνεσαι Μαραθωνοδρόμος για τα ρεκόρ και τους χρόνους. Αυτό είναι μέρος της ματαιοδοξίας που μας χαρακτηρίζει ως αθλητές και είναι απαραίτητο να αποβάλει κανείς καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει αθλητικά. Η πεμπτουσία στο τρέξιμο είναι η απόλαυση των στιγμών που σου χαρίζει μια προπόνηση ή ένας αγώνας, όλη αυτή η κοινή συνύπαρξη με ανθρώπους που δε γνωρίζεις, όμως ξέρεις ότι έχετε μια κοινή ακατανίκητη λατρεία. Νιώθω τρομερά ευλογημένος για όσα έχω ζήσει μέσα από τον αθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια και για τις εμπειρίες που μου έχει χαρίσει!
Φέτος επέστρεψα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο για πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Για να δώσω την ευκαιρία να στηρίξουμε ένα νέο παιδί από τον τόπο μου να βγει νικητής στο δικό του Μαραθώνιο. Ας είμαστε λοιπόν εκεί για κάθε Δημήτρη, ώστε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο!
Και μέσα σ’ όλα αυτά και εκείνη παρόν. Όπως θα με συντροφεύει πλέον η μορφή της σε κάθε τερματισμό! Αθήνα, εις το επανιδείν…
Τάσος Πριφτάκης
Και φέτος καταφέραμε και τερματίσαμε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ήταν η 17η φορά, στην συγκεκριμένη διαδρομή, ξεκινώντας από το μακρινό 2007, που ακόμα ονομαζόταν Κλασικός Μαραθώνιος.
Η είσοδος στο Καλλιμάρμαρο και τα 150 περίπου μέτρα που ακολουθούν μέχρι τον τερματισμό, προσφέρουν αναλλοίωτα την ίδια συγκίνηση όπως την πρώτη φορά.
Αντώνης Κρυπωτός
Σε ένα τέτοιο αγώνα οι αθλητές λόγω της παρατεταμένης δυσκολίας του αγωνίσματος, βρίσκονται σε μία οριακή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να ανταπεξέλθουν λοιπόν είναι αναγκαίο να επιστρατεύσουν όλα τα αποθέματα πείσματος και ψυχικής δύναμης για να συνεχίσουν. Η ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών δίνει σπάνια δύναμη και αν συνοδευτεί με την επίτευξη του στόχου, ακολουθεί απίστευτη ικανοποίηση. Τα τελευταία χρόνια ζω αυτή την εμπειρία και κάθε χρόνο είναι διαφορετική. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους!
Χρήστος Σμυρναίος
‘Όντας πρώτη φορά στην γραμμή εκκίνησης του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά, ότι ο αγώνας αυτός είναι ξεκάθαρα πνευματικός αγώνας. Κατά την διάρκεια του αγώνα ο αθλητής/αθλούμενος «παλεύει» με τις σκέψεις του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει προκλήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι απρόβλεπτες και πιθανόν τον οδηγήσουν να αλλάξει την στρατηγική του. Αναμφίβολα αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση αυτοπειθαρχίας, πως θα κυριαρχήσεις τα συναισθήματά σου για να κατορθώσεις να πετύχεις τον στόχο σου, τον τερματισμό.
Με την ελπίδα ότι και του χρόνου θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην γραμμή της εκκίνησης.
Θανάσης Αλεξανδρής
Η εμπειρία μοναδική όπως κάθε χρόνο…
Το δέος στην αφετηρία…
Το μυστήριο του αγώνα: Τι είναι αυτό που σε κάνει άλλες φορές να πετάς και άλλες να περπατάς…
Η κατάθεση ψυχής στα τελευταία χιλιόμετρα.
Η συγκίνηση και η δύναμη από τον κόσμο που σε χειροκροτεί και σε ενθαρρύνει.
Το ρίγος όταν τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο.
Στο κλασικό μαραθώνιο δεν υπάρχει λογική.
Μόνο έντονα συναισθήματα.
Χαίρομαι πολύ που φέτος έτρεξε μαζί μου το βαφτιστήρι μου…
Ο τελευταίος μαραθώνιος…
Τερμάτισα συγκινημένος και ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να τρέξω 11 φορές το μαραθώνιο.