Επιμέλεια: Ιωάννα–Μαρία Γιακουμάκη
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την «Τυροκομία και το Τυρί» από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ήταν μια εκδήλωση αφιερωμένη σε εκείνους και εκείνες που διαφυλάσσουν τον τυροκομικό πλούτο της πατρίδας μας και την διατροφική μας πολιτιστική κληρονομιά.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στρατάκος.
Η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου μίλησε για την πολιτιστική κληρονομιά της τροφής και της διατροφής καθώς και τα νεώτερα δεδομένα της σύμβασης για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO, 2003).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο δεύτερος τόμος της εκδοτικής σειράς Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας που είναι αφιερωμένος στην Τυροκομία και το Τυρί και αποτελεί μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με τις κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την κοινωνία των πολιτών και την επιστημονική κοινότητα για τη μελέτη διαφύλαξη και ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της (UNESCO, 2003) και την ανανεωμένη προσέγγιση που εισήγαγε.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το Τουλουμοτύρι Ζάρακα Μονεμβασίας, το οποίο έχει ήδη εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Η συντάκτης του δελτίου κ. Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη παρευρέθηκε στην ημερίδα μαζί με έργα της που δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο της γυναίκας στη διαφύλαξη των στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τη θέση της στις κοινωνικές ανακατατάξεις μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή και την παράλληλη εγκατάλειψη της υπαίθρου στην περιοχή της Λακωνίας.
Τα έργα τέχνης – ασκοί είναι κατασκευασμένα από Παπιέ Μασέ (Papier-mâché) διακοσμημένα με εικονογράφηση όλης της διαδικασίας της παρασκευής του τουλουμίσιου τυριού, ανάγοντας ταυτόχρονα το ίδιο το έργο σε εγχειρίδιο πληροφοριών για την παρασκευή του τυριού, δηλαδή το ίδιο αντικείμενο τέχνης γίνεται το βιβλίο που μεταφέρει τη γνώση, τις διαδικασίες και πρακτικές σχετικά με την παρασκευή του στοιχείου αυτού της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.