Επιστήμονες του Imperial College London πραγματοποίησαν επίδειξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου ασύρματης μετάδοσης ενέργειας σε drone ενώ αυτό βρίσκεται εν πτήσει.
Το συγκεκριμένο επίτευγμα θεωρητικά θα επέτρεπε σε drones να παραμένουν στον αέρα επ’αόρισον, απλά και μόνο αιωρούμενα από επίγεια οχήματα υποστήριξης για να επαναφορτίζονται, ανοίγοντας ένα τεράστιο εύρος νέων εφαρμογών.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί επαγωγική σύζευξη, ένα concept που είχε αρχικά επιδειχθεί από τον διάσημο εφευρέτη και πρωτοπόρο του ηλεκτρισμού Νικολά Τέσλα, πάνω από 100 χρόνια πριν. Δύο χάλκινα πηνία συντονίζονται, μέσω ηλεκτρονικών, κάτι που επιτρέπει την ασύρματη ανταλλαγή ενέργειας σε συγκεκριμένη συχνότητα. Επιστήμονες πειραματίζονται με αυτή την τεχνολογία εδώ και δεκαετίες, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τροφοδοτήσουν ασύρματα με ενέργεια ιπτάμενες συσκευές.
Τουλάχιστον, μέχρι τώρα: Επιστήμονες του Imperial College London έβγαλαν τη μπαταρία από ένα μίνι drone που είναι διαθέσιμο στο εμπόριο και έδειξαν ότι μπορούν να του μεταδίδουν ενέργεια μέσω επαγωγικής σύζευξης. Θεωρούν πως η επίδειξή τους είναι η πρώτη όσον αφορά στο πώς η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ιπτάμενα αντικείμενα όπως τα drones, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πιο ευρεία χρήση της τεχνολογίας.
Για τους σκοπούς της επίδειξης χρησιμοποιήθηκε ένα απλό drone (quadcopter) του εμπορίου, διαμέτρου περίπου 12 εκατοστών, και προέβησαν σε μικρές αλλαγές στα ηλεκτρονικά του ενώ έβγαλαν τη μπαταρία του. Το drone φορτίζεται με ενέργεια όταν εισέρχεται σε ένα μαγνητικό πεδίο, με εναλλασσόμενο ρεύμα να δημιουργείται στην κεραία, το οποίο μετατρέπεται σε συνεχές ρεύμα από τα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους.
Η τεχνολογία είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, με το drone να μπορεί να πετάξει μόλις 10 εκατοστά από την πηγή του μαγνητικού πεδίου, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν πως βρίσκονται έναν χρόνο μακριά από τη δημιουργία μιας συσκευής που θα μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο. Τα πλεονεκτήματα που θα παρείχε είναι παραπάνω από εμφανή, ειδικά από τη στιγμή που μικρά drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για σκοπούς όπως αναγνωριστικές αποστολές, έρευνα και διάσωση κ.α. Επίσης, είναι πολλές οι εφαρμογές που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε άλλους τομείς, όπως η Ιατρική (εμφυτεύματα μέσα στο σώμα) ή η αεροδιαστημική- ακόμα και σε επίπεδο διαστημικών αποστολών.
Πηγή: naftemporiki.gr