Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκινάει στις 5 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ονομάτων. Έως και τις 15 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν συνολικά 441 ταινίες από 72 χώρες.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, και η ομάδα του, παρουσίασαν το πρόγραμμα της Berlinale, οι προσδοκίες της οποίας είναι μεγάλες όπως πάντα. Στις συμμετοχές ξεχωρίζουν μεγάλα γερμανικά ονόματα όπως ο Βιμ Βέντερς και ο Βέρνερ Χέρτσογκ. Η ταινία του Βέντερς, ωστόσο, θα είναι εκτός συναγωνισμού ενώ σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί η καινούργια δουλειά της Μαργκαρέτε φον Τρότα.
Ταινία έναρξης βασισμένη σε αληθινά γεγονότα
Ο Κόσλικ και οι συνεργάτες του κατάφεραν, πάντως, να προσελκύσουν και μεγάλα διεθνή ονόματα όπως τον Αμερικανό σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ. Άλλοι γνωστοί δημιουργοί είναι η Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοσέτ, της οποίας η ταινία «Nobody Wants the Night», θα εγκαινιάσει το Φεστιβάλ την ερχόμενη Πέμπτη.
Πρόκειται για μια ταινία εποχής που διαδραματίζεται στην Γροιλανδία το 1908, έναν απομονωμένο, παγωμένο τόπο, στον οποίο μια ομάδα από θαρραλέες γυναίκες και φιλόδοξους άντρες, θα ρισκάρουν τα πάντα για την αγάπη και την δόξα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Τζόζεφιν Πίρι μιας περήφανης, αποφασισμένης αλλά και αφελούς γυναίκας, που είναι ερωτευμένη με τον εξερευνητή Ρόμπερτ Πίρι, ο οποίος προτιμά την ερημιά του Αρκτικού κύκλου από την θαλπωρή του σπιτιού τους.
Η αγάπη της θα την κάνει να διακινδυνεύσει τα πάντα, ακόμη και την ζωή της για να τον ακολουθήσει, όμως εκείνος περιμένει παιδί από μια άλλη γυναίκα, την θαρραλέα και σεμνή Αλάκα, που τον αγαπά επίσης. Τον βασικό ρόλο ερμηνεύει η Ζιλιέτ Μπινός ενώ συμπρωταγωνιστούν η Γιαπωνέζα Ρίνκο Κινκούτσι και ο Γκάμπριελ Μπερν. Σύμφωνα με τον Ντίτερ Κόσλικ, το φιλμ της Κοσέτ «σκιαγραφεί ένα εντυπωσιακό και οξυδερκές πορτρέτο δυο γυναικών σε ακραίες συνθήκες».
Ενδιαφέρουσες συμμετοχές
Άλλοι γνωστοί σκηνοθέτες είναι οι Βρετανοί Πίτερ Γκρίναγουεϊ και Κένεθ Μπράνα. Από τη Γαλλία θα συμμετάσχει ο Μπενουά Ζακό και από την Ρωσία ο Αλεξέι Γκέρμαν. H Χιλή εκπροσωπείται με δυο ταινίες και για πρώτη φορά συμμετέχει και η Γουατεμάλα. Παραδοσιακά συμμετέχουν ταινίες από την Ασία και φέτος παρουσιάζονται έργα από το Βιετνάμ, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ιδιαίτερες συζητήσεις έχει προκαλέσει η ιρανική ταινία «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί. O Ιρανός σκηνοθέτης έχει συμμετάσχει πολλές φορές στη Berlinale και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Κατά της προβολής της ταινίας έχουν διαμαρτυρηθεί ιρανικά συντηρητικά ΜΜΕ. Στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ θα παρελάσουν μεγάλοι αστέρες της έβδομης τέχνης, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός και η Νικόλ Κίντμαν.
Σε ποιόν θα απονεμηθεί τελικά η Χρυσή και η Αργυρή Άρκτος θα αποφασίσει η επταμελής επιτροπή με πρόεδρο τον Ντάρεν Αρονόφσκι, ο οποίος δεν έχει παρουσιάσει ποτέ ταινία του στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ. Τον Αμερικανό σκηνοθέτη θα πλαισιώνουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής ο Γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπρουλ («Rush», «Good Bye, Lenin!», «A Most Wanted Man», «Inglourious Basterds», «The Fifth Estate»), ο Κορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο («Snowpiercer»), η παραγωγός Μάρθα Ντε Λαουρέντις, η Περουβιανή σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κλαούντια Λιόσα (το 2009 το «The Milk of Sorrow» είχε κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο και το βραβείο Fipresci), η Γαλλίδα πρωταγωνίστρια Οντρέ Τοτού, και ο δημιουργός της σειράς «Mad Men», Μάθιου Γουάινερ.
H Berlinale θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τηλεοπτικές σειρές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τηνΓερμανία. Το βερολινέζικο Φεστιβάλ ακολουθεί σε αυτόν τον τομέα μια διεθνή τάση.
Τέλος, στην ιστορική κινηματογραφική αναδρομή της Berlinale υπάρχει αφιέρωμα στο technicolor, τη διαδικασία παραγωγής του έγχρωμου φιλμ. Θα παρουσιαστούν 30 κλασσικές ταινίες αλλά και νέες ανακαλύψεις.
Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου διακρίνεται για την ποικιλία του και την συνέχιση της πρακτικής της μείξης καθιερωμένων δημιουργών και νέων φωνών από το σινεμά του κόσμου. Δεκαεννέα ταινίες θα διεκδικήσουν μια θέση στα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης, με το βλέμμα φυσικά στη Χρυσή Άρκτο.
Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος
«Aferim!» του Ράντου Τζούντε (Ρουμανία / Βουλγαρία / Τσεχία)
«The Pearl Button» (El botón de nácar) του Πατρίτσιο Γκούζμαν (Γαλλία/Χιλή / Ισπανία)
«The Club» του Πάμπλο Λαράιν (Χιλή)
«Chasuke’s Journey» (Ten no chasuke) του Sabu (Ιαπωνία)
«Sworn Virgin» (Vergine giurata) της Λάουρα Μπισμπούρι (Ιταλία/Ελβετία/Γερμανία/Αλβανία/Κόσσοβο)
«45 Years» του Άντριου Χέιγκ (Μ. Βρετανία)
«As We Were Dreaming» (Als wir träumten) του Αντρέας Ντρέζεν (Γερμανία / Γαλλία)
«Body» της Μαλγκόσκα Zουμόφσκα (Πολωνία)
«Big Father, Small Father and Other Stories» (Cha và con và) του Παν Ντανγκ Ντι (Βιετνάμ / Γαλλία / Γερμανία/ Ολλανδία)
«Eisenstein in Guanajuato» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ (Ολλανδία / Μεξικό / Βέλγιο / Φινλανδία)
«Ixcanul Volcano» (Ixcanul) του Γάιρο Μπουσταμάντε (Γουατεμάλα / Γαλλία)
«Diary of a Chambermaid» (Journal d’une femme de chambre) του Μπενουά Ζακό (Γαλλία / Βέλγιο)
«Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ)
«Nobody Wants the Night» της Ιζαμπέλ Κοσέτ (Ισπανία/ Γαλλία/ Βουλγαρία)
«Under Electric Clouds» (Pod electricheskimi oblakami) του Αλεξέι Γκερμάν του νεότερου (Ρωσία/ Ουκρανία/ Πολωνία)
«Queen of the Desert» του Βέρνερ Χέρτσογκ (ΗΠΑ)
«Taxi» του Τζαφάρ Παναχί (Ιράν)
«Victoria» του Σεμπάστιαν Σκίπερ (Γερμανία)
«Gone with the Bullets» (Yi bu zhi yao) του Γιάνγκ Γουέν (Κίνα/ ΗΠΑ/ Χονγκ Κονγκ).
Πηγή: naftemporiki.gr