Οι άγριοι χιμπατζήδες επικοινωνούν μεταξύ τους για τουλάχιστον δύο θέματα, τα αγαπημένα τους φρούτα και τα δέντρα στα οποία μπορούν να τα βρουν, σύμφωνα με νέα έρευνα του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.
Οι χιμπατζήδες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μέγεθος των δέντρων που παράγουν τα αγαπημένα τους φρούτα, και μοιράζονται μεταξύ τους τη συγκεκριμένη πληροφορία, αναφέρει η έρευνα. Άλλες πληροφορίες που μεταφέρονται είναι οι διαθέσιμες ποσότητες φρούτων και η αξιολόγηση της ποιότητας της τροφής.
«Οι χιμπατζήδες έχουν ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας το οποίο περιλαμβάνει μία ποικιλία φωνημάτων αλλά και πολλές εκφράσεις του προσώπου και χειρονομίες», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Άμμι Κάλαν.
«Το κατά πόσο μοιάζει με την ανθρώπινη γλώσσα είναι ακόμα προς συζήτηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η έρευνα δείχνει πως οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν φωνήματα με έναν εξεζητημένο τρόπο, λαμβάνοντας υπ’όψιν τους τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους περίγυρο», πρόσθεσε.
Η Κάλαν και οι συνάδελφοί της Ρότζερ Μάντρι και Κριστόφ Μπος πέρασαν περισσότερες από 750 ώρες παρατηρώντας χιμπατζήδες και αναλύοντας τα καλέσματά τους στο δάσος Τάι της Ακτής Ελεφαντοστού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χιμπατζήδες παρήγαγαν καλέσματα με υψηλό τόνο όταν έβρισκαν φρούτα από τα δέντρα Nauclea, ένα είδος αειθαλών καρποφόρων δέντρων που συναντώνται σε τροπικά κλίματα. Μικρότερα δέντρα προκαλούσαν ακόμα υψηλότερους τόνους, ενώ μεγαλύτερα δέντρα με περισσότερα φρούτα προκαλούσαν καλέσματα χαμηλότερης συχνότητας.
«Προσωπικά δε δοκίμασα ποτέ αυτά τα φρούτα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ευωδιάζουν το δάσος», δήλωσε η Κάλαν. «Επίσης είναι αρκετά μεγάλα και εύκολα στην κατάποση, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, το οποίο είναι σημαντικό για τα άγρια ζώα».
Πηγή: naftemporiki.gr