Φυτά και λουλούδια με άρωμα Χριστουγέννων

30.12.2014_Φυτά και λουλούδια με άρωμα ΧριστουγέννωνΑυτές τις χειμωνιάτικες ημέρες των γιορτών τα λουλούδια, αλλά και τα κλαδιά που στολίζουν τα βάζα μας, οι γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου ακόμα και τα διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα δεντράκια, στολισμένα με φωτάκια σε γλάστρες ή στον κήπο, έχουν την τιμητική τους, τόσο επειδή περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι μας και θέλουμε να είναι όμορφα και χαρούμενα διακοσμημένο, όσο και επειδή επισκεπτόμαστε συχνά φίλους και συγγενείς, στους οποίους τα προσφέρουμε.

Αυτές τις χειμωνιάτικες ημέρες των γιορτών τα λουλούδια, αλλά και τα κλαδιά που στολίζουν τα βάζα μας, οι γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου, ακόμα και τα διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα δεντράκια, στολισμένα με φωτάκια σε γλάστρες ή στον κήπο, έχουν την τιμητική τους, τόσο επειδή περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι μας και θέλουμε να είναι όμορφα και χαρούμενα διακοσμημένο, όσο και επειδή επισκεπτόμαστε συχνά φίλους και συγγενείς, στους οποίους τα προσφέρουμε. Έτσι, σας παρουσιάζουμε λουλούδια, φυτά και δέντρα που έχουν συνδεθεί -όχι τυχαία, αλλά λόγω της χειμωνιάτικης ανθοφορίας και καρποφορίας τους- με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε γλάστρες 
Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να έχουμε σε γλάστρες για να στολίσουμε το σαλόνι μας. Κάποια από αυτά μπορούμε να τα βγάλουμε και στο προφυλαγμένο από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή μπαλκόνι μας. Ορισμένα είναι και ανθισμένα αυτή την εποχή και μπορούν πραγματικά να δώσουν χρώμα στο σπίτι μας. Τέτοια είναι: Η πρίμουλα, που ανθίζει το χειμώνα με πολύ ωραία λουλούδια, το κυκλάμινο, που ευδοκιμεί και στο μπαλκόνι μας, η αζαλέα, που της αρέσει το άφθονο πρωινό φως, το ρείκι, που έχει όμορφα μοβ λουλούδια και, βέβαια, το αλεξανδρινό, που έχει την τιμητική του τις ημέρες αυτές.
Προσοχή: Όποια γλάστρα και αν μας φέρουν ή αγοράσουμε, δεν πρέπει να τη βγάλουμε απότομα στο κρύο, αλλά ούτε και να την τοποθετήσουμε κοντά στο καλοριφέρ ή το τζάκι. Επίσης, τα φυτά του εσωτερικού χώρου είναι σκόπιμο να τα βάλουμε κοντά στο τζάμι, ώστε να έχουν φως, αλλά όχι σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τόσο συχνά ώστε να μη στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες μας. Όταν πέσουν τα άνθη ενός φυτού εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να το κλαδέψουμε και να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ανθισμένο αλεξανδρινό και του χρόνου 
Τον Απρίλιο πρέπει να το βγάλουμε στο μπαλκόνι και να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, σε χώμα επλουτισμένο με τύρφη. Έτσι, θα βγάζει πράσινα φύλλα το καλοκαίρι. Από τον Οκτώβριο, είτε το αφήνουμε έξω σε σκοτεινό μέρος είτε το σκεπάζουμε με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών και του βάζουμε λίπασμα κάθε 15 ημέρες. Έτσι, θα βγάλει τα κόκκινα φύλλα του περίπου τον Νοέμβριο. Τότε μπορούμε να το ξαναβάλουμε στο σπίτι σε φωτεινό και δροσερό μέρος.

Στο βάζο 
Για να στολίσουμε τα βάζα μας, μπορούμε να επιλέξουμε ανθισμένα ή μη κλαδιά από φυτά της εποχής, όπως το ανθούριο, το γκι ή αρκουδοπούρναρο ή «ου» (υπάρχει και σε γλάστρα), η ελληνική κουμαριά και το σάλιξ.

Στον κήπο ή το μπαλκόνι 
Μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι -ώστε να τα στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα- ελατάκια ή ερυθρελάτη, αν βρισκόμαστε σε υψόμετρο, αλλά και κυπαρισσάκια, κέδρους ή τούγιες (στα πιο ζεστά κλίματα). Καλές επιλογές είναι ο πυράκανθος και η ναντίνα, δύο θάμνοι με πορτοκαλιούς και κόκκινους καρπούς αντίστοιχα αυτή την εποχή.

 

Πηγή: vita.gr