31 αξέχαστα χρόνια – Σεραφείμ Φυντανίδης

Περίληψη

27.12.2014_31 αξέχαστα χρόνιαTo δόγµα διχάζει, η αµφιβολία ενώνει.

Κοινώνησα τη δηµοσιογραφία από τα δεκαεννιά µου χρόνια, όταν, αν και ήµουν φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, µε δέχτηκαν στο «Έθνος». Το πώς, είναι µια συναρπαστική ιστορία που θέλω κάποτε να τη γράψω. Έβγαζα όµως προηγουµένως, µαζί µε συµµαθητές µου, εφηµερίδα ως µαθητής στο 11ο µεικτό Γυµνάσιο Περιστερίου, τη «Μαθητική Ηχώ». Λίγο µάλιστα πριν βγάλω το Γυµνάσιο, ήµουν και… αρχισυντάκτης σε µια εβδοµαδιαία τοπική εφηµερίδα, «Το Περιστέρι». Τον Απρίλιο του 1976 έγινα διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» και το 1987 και της «Κυριακάτικης Ε» ως το 2007. Αυτά τα 31 χρόνια επιχειρώ να περιγράψω σε αυτό το βιβλίο, γιατί για µένα ήταν στην κυριολεξία αξέχαστα.

Στο τριαντάχρονο πέρασµά µου από τη διεύθυνση της «Ε» και της «Κ.Ε.» είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και να γίνω φίλος µε ανθρώπους του πνεύµατος και της τέχνης. Πολιτικούς γνώρισα πολλούς, αλλά µε κανέναν δεν έγινα στενός φίλος. Όµως, είχα τη χαρά να γνωρίσω σπουδαίους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, όπως τον Αντώνη Σαµαράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Ιάκωβο Καµπανέλλη, τον Κώστα Γαβρά, τον Κώστα Τσόκλη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Ρένο Αποστολίδη, τον Θανάση Νιάρχο, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μίµη Πλέσσα, τον Σταµάτη Κραουνάκη, τον Δήµο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλλη Πασπαλά, την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Καζάκο, την Άννα Βαγενά, αλλά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Κάποτε γνώρισα από κοντά και τον Ηλία Καζάν. Να µην ξεχάσω και έναν στενό µου φίλο, όχι µόνο στιχουργό, αλλά και ποιητή, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Εκτός των άλλων, είµαστε και οι δυο ΑΕΚτζήδες από γεννησιµιού µας!…

Σεραφείμ Φυντανίδης

Βιογραφικό

27.12.2014_31 αξέχαστα χρόνια - Σεραφείμ ΦυντανίδηςΟ Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 – 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή, στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής Ελευθεροτυπίας. Από την τελευταία του θέση παραιτήθηκε, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, λόγω άρνησής του για περικοπή μισθού του.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

 

Εκδόσεις: Πατάκη