Να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ζήτησαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η δεύτερη ψηφοφορία θα λάβει χώρα στις 23 και η τρίτη και τελευταία στις 29 Δεκεμβρίου τρεις ημέρες πριν το νέο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο οποίο θα αναφέρεται και το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε σχετική ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει κρίσιμο το αμέσως επόμενο διάστημα για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
«Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών» αναφέρει η Σοφία Βούλτεψη.
Αφού επισημαίνει ότι το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015, στέλνει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπολύει επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρει ότι η απροκάλυπτη προτροπή προς τους βουλευτές «να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα».
Τι προβλέπει η διαδικασία εκλογής
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφοι.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Αν και τότε δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι θα διεξαχθεί και τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου το όριο της εκλογής θα μειωθεί στα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή στις 180 ψήφους.
Αν δεν επιτευχθεί και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές. Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα θα επαναλάβει την ονομαστική ψηφοφορία όπου θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.
Πηγή: naftemporiki.gr