Αποστολή χιλιάδων σπόρων στην Αρκτική για φύλαξη από την κλιματική αλλαγή

22.10.2014_Αποστολή χιλιάδων σπόρων στην Αρκτική για φύλαξη από την κλιματική αλλαγήΣε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια σίτισης, 10.000 νέες ποικιλίες φυτών από όλο τον κόσμο προστέθηκαν στο θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής. Στο λεγόμενο Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται σε ένα νησί στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας, έχουν αποθηκευτεί ήδη 825.000 δείγματα σπόρων, αντιπροσωπεύοντας 13.000 χρόνια αγροτικής ιστορίας.

Το θησαυροφυλάκιο αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας επιπροσθέτως του δικτύου τραπεζών σπόρων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επίσης αποθηκεύουν σπόρους, αλλά απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολέμους, ατυχήματα και φυσικές καταστροφές. Η προστασία της ποικιλότητας των καλλιεργειών του πλανήτη είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ασφάλειας σίτισης από την απειλή της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Καταπίστευμα Ποικιλίας Καλλιεργειών (GCDT), το οποίο διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο.

Μια σειρά από αποστολές σπόρων προς το Σβάλμπαρντ αυτό το μήνα θα βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του GCDT. Τέσσερις αποστολές από μεγάλες τράπεζες σπόρων με έδρα τη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν, αναμένεται να παραδώσουν ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες.

Οι αποστολές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τύπους σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ρεβιθιού και μελιτζανών, όπως και ένα μεγάλο αριθμό λαχανικών της Αφρικής. Η διατήρηση των διαφόρων φυτικών ποικιλιών θα βοηθήσει την ανάπτυξη καλλιεργειών με δυνατότητα αντοχής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, όπως για παράδειγμα το να είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή υψηλότερες θερμοκρασίες, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του θησαυροφυλακίου.

«Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και θετική λύση για να παρέχουμε τροφή στον κόσμο για πάντα», δήλωσε η Μαρί Χάγκα, εκτελεστική διευθυντής του προγράμματος.

«Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί ενώ οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεινάσουν. Για αυτό η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι απαραίτητη», πρόσθεσε η Χάγκα.

 

Πηγή: naftemporiki.gr