Συνάντηση Μανώλη Κεφαλογιάννη με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ

17.10.2014_Συνάντηση Μανώλη Κεφαλογιάννη με τον Τούρκο Υπουργό Βολκάν ΜποζκίρΟ Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΚ και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, την Πέμπτη (16.10.2014) στις Βρυξέλλες.

Όπως επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, η ΕΕ αποτελεί τον πλέον σημαντικό εταίρο για την Τουρκία, και το σημαντικότερο κίνητρο για την υλοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Η Τουρκία από μέρους της είναι στρατηγικός εταίρος για την  Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, ιδιαίτερα σήμερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στο εσωτερικό της και την εμπέδωση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θρησκευτικών Ελευθεριών που αποτελούν βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος και των αρχών της ΕΕ.

Στην συνάντηση, ο κ. Κεφαλογιάννης έθεσε θέματα που αφορούν τις σχέσεις καλής γειτονίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και κυρίως με τις γειτονικές χώρες:

1. Την ανάγκη σεβασμού των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

2. Το ζήτημα του σεβασμού της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να αποδέχονται όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική υπό ένταξη χώρα που δεν έχει υπογράψει και επικυρώσει την Σύμβαση, και τόνισε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες μάλιστα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

3. Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι  η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση  για να προχωρήσει η Τουρκία στο δρόμο προς την ΕΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τέθηκαν επίσης το θέμα της ανόδου των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.