Εθελοντική αιμοδοσία από την ΕΛΜΕ Λακωνίας

14.10.2014_Εθελοντική αιμοδοσία από την ΕΛΜΕ ΛακωνίαςΗ ΕΛΜΕ Λακωνίας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης διοργανώνει διήμερο αιμοδοσίας, για την τράπεζα αίματος του Συλλόγου και σας  καλεί να προσέλθετε   μαζικά σε αυτή τη προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ως ημέρες  αιμοδοσίας  ορίζονται η 23η Οκτωβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και η 24η Οκτωβρίου 2014 ημέρα Παρασκευή  και ώρα 9:00 π.μ  έως 13.ΟΟ μ.μ., στο σταθμό αιμοδοσίας του ΓΝ Σπάρτης.

Μη  σκεφτείς, δεν μου χρειάστηκε ποτέ αίμα αν χρειαστώ θα δούμε….

Η ενίσχυση της  τράπεζα αίματος του Συλλόγου  στηρίζεται στην εθελοντική και μη αμειβόμενη προσφορά αίματος των εθελοντών συναδέλφων και προάγει :

α) την ευαισθητοποίηση των συναδέλφων μας στο πολύ σημαντικό θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την εξασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής τους,

β) τη συμβολή των εκπαιδευτικών στις αυξημένες ανάγκες αίματος της χώρας μας, που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς κ.ά.) ή περιπτώσεις έκτακτων κοινωνικών αναγκών και

γ) στη προσφορά αίματος στους συναδέλφους μας ή σε συγγενικά τους πρόσωπα σε περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

– Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.

– Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.

– Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.

– Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.

– Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

– Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, διαβήτη, χρόνιες νόσους, ανεπάρκειες οργάνων ή όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

Οδηγίες για τον αιμοδότη ΠΡΙΝ την αιμοδοσία.

– Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες.

– Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.

– Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό).

– Δεν πρέπει να έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

– Δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα τις τελευταίες μέρες πριν από την αιμοδοσία.

– Κάθε πρόβλημα υγείας πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο ιατρό, ο οποίος κρίνει τελικά την καταλληλότητα της αιμοδοσίας.

Οδηγίες για τον αιμοδότη ΜΕΤΑ την αιμοδοσία.

– Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

– Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

– Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.

– Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.

– Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

– Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

– Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.

– Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

– Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.

– Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:

Πάνω από όλα είναι το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κλπ).Σημ.: η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση.

Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.

– Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος.

Υπενθυμίζεται

Ο εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο εκπαιδευτικός που μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, δικαιούται ειδική άδεια απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ.).

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας χορηγούνται πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

Επίσης, την εν λόγω άδεια τη δικαιούται και ο εκπαιδευτικός που προσέρχεται σε οιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία, για να προσφέρει αίμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία, στην υπηρεσία. Σημειώνεται ότι η άδεια αυτή χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων. (ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΥΠΕΠΘ 74275/Δ2, 10-7-07, παρ. 4)

Σχετικά με τη χορήγηση αιμοδοτικής άδειας την ημέρα αιμοδοσίας διευκρινίζεται ότι:

Όσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην αιμοδοσία δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας. Οφείλουν απλώς να ενημερώσουν έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου τους,  ο οποίος και θα δηλώσει ηλεκτρονικά την απουσία τους.