Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η ωκεανογραφική άσκηση που διοργανώθηκε για 8η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και από το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Cardiff.
Στόχος της άσκησης είναι η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τον φυσικό πλούτο του Αιγαίου, ώστε να εφαρμοστούν δράσεις προστασίας του.
Αντίστοιχες δράσεις εφαρμοσμένης επιστημονικής εκπαίδευσης στον τομέα της ωκεανογραφίας έχει δρομολογήσει το Αρχιπέλαγος για το επόμενο έτος, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα από το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της κοινής ωκεανογραφικής έρευνας υλοποιείται:
▪ χαρτογράφηση και απεικόνιση με μεθόδους οπτικής και ακουστικής καταγραφής, των ιδιαίτερα παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται σε λεπτομερείς, πολυδιάστατους χάρτες.
▪ δειγματοληψία θαλασσινού νερού και ιζήματος, το οποίο αναλύεται στα εργαστήρια του Αρχιπελάγους ως προς τα χημικά του χαρακτηριστικά, ενώ επίσης γίνεται ανάλυση της περιεκτικότητας και της βιοποικιλότητας σε ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν.
▪ εξέταση του βαθμού επιβάρυνσης της παράκτιας ζώνης, σε περιοχές με έντονη τουριστική ή οικιστική ανάπτυξη.
▪ υποβρύχια χαρτογράφηση βιοποικιλότητας μέσω ελεύθερης κατάδυσης.
Στη διάρκεια της άσκησης έγινε έρευνα στους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών, οι οποίοι είναι υπό μακροχρόνια παρακολούθηση από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την προστασία τους.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η κοινή ωκεανογραφική έρευνα «που φέρνει στην Ελλάδα εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνογνωσία, αποτελεί ένα ακόμη αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των θαλασσών μας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα πολυτιμο πεδίο εφαρμοσμένης εκπαίδευσης για τους νέους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό, από πολλές χώρες του εξωτερικού».
Πηγή: naftemporiki.gr