Πιστό στο καθιερωμένο του ετήσιο ραντεβού και κλείνοντας τα 37 του χρόνια, το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας γιορτάζει τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς του τμήματος, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας περιλαμβάνουν συνολικά 204 ταινίες και ποικίλες προφεστιβαλικές και παράλληλες εκδηλώσεις (αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, εκθέσεις, αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια). Και αυτήν τη χρονιά, το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα ταξιδέψουν και στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Τριανόν», από τις 22 έως τις 29 Οκτωβρίου.
«Η ταινία μικρού μήκους είναι “άμεσης απόδοσης”. Δύναται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, άρα και να αποτυπώσει τη ζώσα πραγματικότητα. Κι έτσι, η οθόνη της Δράμας γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας μας, άλλοτε άκρως ρεαλιστικός κι άλλοτε λιγότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.
Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα τιμηθούν – παρουσία τους, με μικρά αφιερώματα στο έργο τους – τρεις σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς.
Ελληνικό διαγωνιστικό
Από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 38 ταινίες, που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους, μόλις 2 ντοκιμαντέρ και 5 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.
Και φέτος, η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών, είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, το μπούλινγκ, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση.
Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος (σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος) θα είναι πρόεδρος της κριτική επιτροπής, την οποία αποτελούν οι: Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης), Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (διευθύντρια φωτογραφίας) και Γιάννης Σακαρίδης (σκηνοθέτης). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει ο Δημήτρης Χαρίτος (κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας).
Διεθνές πρόγραμμα
Στο διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες. Ξεχωρίζουν τα ονόματα του James Mc Teigue, σκηνοθέτη της γνωστής ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους ταινία του, «Caserta Palace Dream», και του γνωστότερου Σκοπιανού δημιουργού Μίλτσο Μαντσέφσκι που θα παρουσιάσει το μικρό φιλμάκι του, «Thursday». Τη νέα του «μικρή», «The house of dust», θα παρουσιάσει και ο Jean – Claude Rozec, ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, ενώ σε ρόλο σκηνοθέτη, θα δούμε τον Mark O’ Rowe, γνωστό Ιρλανδό σεναριογράφο ταινιών, όπως τα «Α Βοy», «Intermission» και «Broken».
Με πρόεδρο τον Thomas Stenderup (πρύτανη του Norwegian Film School, καθηγητή, παραγωγό [Νορβηγία]), την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Gerald Weber (επιμελητής κινηματογραφικών προγραμμάτων, βοηθός διευθυντής του Six Pack Films – Αυστρία), Ιωακείμ Μυλωνάς (παραγωγός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής παραγωγής – Κύπρος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατρική συγγραφέας, καθηγήτρια δραματουργίας, σκηνοθέτις – Ελλάδα), Miroslav Momcilovic (σκηνοθέτης – Σερβία). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή (Grand Temoin) έχει αναλάβει η Manuela Cernat (συγγραφέας, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, σεναριογράφος – Ρουμανία).
Ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχει το αφιέρωμα στην Πολωνία, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν πολωνικές ταινίες (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ), που προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε εγχώρια και διεθνή Φεστιβάλ, και οι πιο πρόσφατες ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε.
Πληροφορίες
Δημοτικό Ωδείο Δράμας: Βεργίνας 218 Α – Δράμα, τηλ.: 25210 47022. Κινηματογράφος «Ολύμπια»: Ελευθερίου Βενιζέλου 117 – Δράμα, τηλ.: 25210 37257.
Πηγή: naftemporiki.gr