Σε οσκαρική τροχιά η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη

10.9.2014_Σε οσκαρική τροχιά η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή ΒούλγαρηΗ «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η «Μικρά Αγγλία», σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη – και βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2013 και καθήλωσε σχεδόν 400.000 θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τον περασμένο Απρίλιο, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη απέσπασε 6 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της καλύτερης ταινίας. Βραβεύτηκε, επίσης, για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μακιγιάζ. Δύο μήνες αργότερα, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης επεφύλασσε για την ταινία τριπλή βράβευση: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα (στο ρόλο της Όρσας).

Μέχρι στιγμής, 24 χώρες έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας με καταληκτική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου. Η διαδικασία προβλέπει αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις μέσα στον Οκτώβριο του 2014, ενώ τον Ιανουάριο του 2015  θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ και στα τέλη του ίδιου μήνα η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Τελευταία φορά που ελληνική ταινία βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν το 2010,  με τον   «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου.
Μυθιστόρημα με κρατικό βραβείο λογοτεχνίας
Το μυθιστόρημα «Μικρά Αγγλία» (έτσι αποκαλούνταν το νησί της Άνδρου, λόγω των εφοπλιστικών συναλλαγών αλλά και της αντιπαλότητας με την πανίσχυρη αγγλική ναυτιλία), εκδόθηκε το 1997. Αμέσως κέρδισε την αγάπη του κοινού, απέσπασε το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας (το 1998) και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.

Ένας καταδικασμένος έρωτας, στην Άνδρο του ’30
Το βιβλίο και η ταινία αφηγούνται μια γεμάτη πάθος ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που πλέουν ακυβέρνητοι στο πέλαγο του έρωτα, της μοίρας, των συνθηκών, της ζωής που τους έλαχε, αλλά μαζί χτίζει μια μεγαλύτερη εικόνα της εποχής, της Ελλάδας, της ανθρώπινης ψυχής, των αντοχών της, και του σημείου που ραγίζει.

Στον πυρήνα της ιστορίας, ένας καταδικασμένος έρωτας στην Άνδρο του ’30. Η όμορφη Όρσα Σαλταφέρου αγαπά τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Η μάνα της, όμως, έχει άλλα σχέδια, και την παντρεύει με το γιο ενός πλούσιου πλοιοκτήτη (Μάξιμος Μουμούρης). Η Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα), άρρωστη μετά τη γέννηση του πρώτου της μωρού, κι αφού περνάει μερικούς μήνες σε ένα αναρρωτήριο, επιστρέφει στην Άνδρο. Την υποδέχεται η αδερφή της (Σοφία Κόκκαλη), παρέα με το νέο αρραβωνιαστικό της. Το βλέμμα της Όρσας παγώνει καθώς συνειδητοποιεί πως πρόκειται για τον αγαπημένο της, τον Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου)…
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος, Κατερίνα Αντωνακάκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κλέα Σαμαντά, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ιωάννα Πιάτα, Ρεγγίνα Λεβεδιάνου, Ειρήνη Ιγγλέση.

 

Πηγή: naftemporiki.gr