Το μέλλον μέσα από τους μύθους του παρελθόντος

3.9.2014_Το μέλλον μέσα από τους μύθους του παρελθόντοςΒασισμένη στην ιδέα ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος πηγάζει από τους μύθους του παρελθόντος, η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου, με τίτλο «Μύθοι πρόγνωσης», εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τη διεθνώς καταξιωμένη ζωγράφο που κατατάσσεται στο χώρο της ναΐφ ζωγραφικής, η μυθολογία, με τους διαχρονικούς συμβολισμούς της, αποτελεί την πραγματική ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί είναι μνήμη λαών. Αυτό επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τα τριάντα έργα μικτής τεχνικής και όλων των διαστάσεων, που παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Στο ανθρώπινο ιερό του μέλλοντος

«Η Σοφία Καλογεροπούλου είναι “Κιβωτός” και “Θησαυρός”» σημειώνει η Ντόρα Βυζοβίτου. «Διαφυλάσσει όλες αυτές τις ιστορίες, που πρέπει να σωθούν, και τις αφιερώνει στο ανθρώπινο ιερό του μέλλοντος. Τα έργα της έκθεσης “Μύθοι πρόγνωσης” είναι τα κλειδιά της μυστικής αφήγησης μέσα και κάτω από τις εικόνες. Είναι επεισόδια της παγκόσμιας ανθρωπογονίας, της μυθολογίας που, χρόνια τώρα, μας αφηγείται η ζωγράφος. Είναι μικρά τάματα, αφιερώματα σε όλα αυτά που αποτελούν την πραγματική ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι η αρχέγονη επιλογή των λαών για εκείνα, που άξιζαν να εξηγηθούν, να διασωθούν, να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές, καταρχήν μέσα από την προφορικότητα.
Η  Καλογεροπούλου μας προτείνει τη μυθολογία σαν μια υπερρεαλιστική, ανατρεπτική και καθηλωτικά άμεση ανάγνωση του χθες ως αύριον. Κλείστε τα μάτια, ξεχάστε τις συμβάσεις και ελάτε να ξεκλειδώσουμε το κουτί της Πανδώρας. Είναι επικίνδυνα χιουμοριστικό».
Με υποδόρια υπερρεαλιστικό ιδίωμα

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σοφία Καλογεροπούλου είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και πτυχιούχος Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Όπερας της Βιέννης. Στη ζωγραφική, είναι αυτοδίδακτη και, από το 1990, που πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος, έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ιδιαίτερο εικαστικό της ιδίωμα είναι υποδόρια υπερρεαλιστικό, ενώ, την ίδια στιγμή, στο έργο της εντοπίζονται πολυεπίπεδες αναφορές σε σύγχρονα ρεύματα. Τα έργα της, περιγραφικά, αλλά κυρίως συμβολικά, έχουν σαν αφετηρία ιστορίες από τη μυθολογία, την Παλαιά Διαθήκη ή θεατρικές οπερατικές σκηνές, όπου – και με χιούμορ – η ζωγράφος επιδιώκει να «εξορκίσει» ό,τι μας τρομάζει, αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν και τοποθετεί σε αυτές έναν προφήτη ή έναν μάντη, για να ανοίξει μια πόρτα στο μέλλον.

Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των έργων της («Αριάδνη στη Νάξο», «Συνέδριο μαγισσών», «Ηλέκτρα του R. Strauss», «Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων» κ.ά.) καταδεικνύουν τον οργανικό ρόλο, που διαδραματίζει η αφήγηση στο έργο της καλλιτέχνιδας, αποτυπώνοντας πανηγυρικά τη θετική αντίληψή της για τη ζωή.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (εκθεσιακοί χώροι 1ου και 2ου ορόφου): Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ.: 210 3418550. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 18:00 – 22:00.

 

Πηγή: naftemporiki.gr