Οι μακάκοι αναγνωρίζουν την οικογένειά τους ακόμα και αν χωριστούν μετά τη γέννα

12.8.2014_Οι μακάκοι αναγνωρίζουν την οικογένειά τουςΟι μαϊμούδες μακάκοι μεγαλώνουν με τη μητέρα τους και συχνά δε γνωρίζουν ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τον πατέρα τους. Ωστόσο μπορούν να αναγνωρίσουν συγγενείς από την πλευρά του πατέρα τους ακόμα και χωρίς συστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντιουκ.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως με μία απλή ματιά οι μακάκοι γνωρίζουν αν έχουν συγγένεια με μία άλλη μαϊμού. «Υπάρχουν αποδείξεις πως μη-ανθρώπινα πρωτεύοντα μπορούν να αναγνωρίσουν ομοιότητες στα πρόσωπα άλλων ατόμων, όπως κάνουμε και εμείς», δήλωσε η Ντέινα Πφέφερλι, επικεφαλής της έρευνας. «Οι μακάκοι επίσης αναγνωρίζουν κατά παρόμοιο τρόπο και τα φωνητικά καλέσματα των συγγενών τους», πρόσθεσε.

Η πολυγαμία αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στις κοινωνίες των μακάκων ρέζους. Οι θηλυκοί μακάκοι πολλές φορές ζευγαρώνουν με πολλαπλά αρσενικά στο ίδιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ο πατέρας του κάθε παιδιού. Επίσης οι αρσενικοί μακάκοι συχνά αλλάζουν κοινωνικές ομάδες και παρτενέρ. Συνεπώς ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει χωρίς να έχει γνωρίσει ποτέ κάποιον συγγενή από την πλευρά του πατέρα του.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ομάδες μακάκων ρέζους οι οποίοι ζουν ελεύθεροι στο Κάγιο Σαντιάγκο, ένα μικρό νησί ένα χιλιόμετρο μακριά από τη νοτιοανατολική ακτή του Πουέρτο Ρίκο. Οι συγκεκριμένες μαϊμούδες παρατηρούνται από επιστήμονες εδώ και 70 χρόνια, επομένως η Πφέφερλι ήταν σίγουρη ότι οι συγγένειες μεταξύ των μακάκων είχαν καταγραφεί με ακρίβεια. Η ομάδα της γρήγορα παρατήρησε ότι ορισμένες μαϊμούδες αναγνώριζαν ετεροθαλή αδέλφια τους από τον ίδιο πατέρα χωρίς να αποτελούν μέλη της ίδιας κοινωνικής ομάδας.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν δείχνοντας στους μακάκους δύο φωτογραφίες μαϊμούδων, αγνώστων σε αυτούς. Η μία έδειχνε έναν ετεροθαλή αδελφό από τον ίδιο πατέρα και η άλλη ένα μακάκο χωρίς συγγενική σχέση. Όταν οι φωτογραφίες απεικόνιζαν μακάκους του ίδιου φύλου με τον συμμετέχοντα, τότε ο αρχικός μακάκος αναγνώριζε και προσπερνούσε τον συγγενή του και εξέταζε περισσότερο τον άγνωστο μακάκο, εκλαμβάνοντάς τον ως απειλή.

Ωστόσο όταν οι επιστήμονες έδειχναν φωτογραφίες θηλυκών σε αρσενικούς μακάκους, το ένστικτο της αναπαραγωγής υπερίσχυε και εξέταζαν και τις δύο φωτογραφίες εξίσου. Αντίθετα τα θηλυκά μπορούσαν να διακρίνουν διαφορές, έχοντας αναπτύξει την ικανότητα αυτή για να αποφεύγουν αιμομιξίες, αλλά λόγω της κοινωνικής τους θέσης κατέληγαν να εξετάζουν για αρκετή ώρα και τις δύο φωτογραφίες, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν πιθανώς επιθετικά αρσενικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για την πρώτη σχετική έρευνα σε μαϊμούδες που ζουν ελεύθερα, και προσθέτουν πως όλοι οι μακάκοι έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία να συμμετάσχουν στα τεστ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr