Με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων και σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκε στη Λακωνία, το ετήσιο ραντεβού της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (ΜΔΠΠΝΠ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών, που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Το σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου 2024, ο Σπιζαετός, ένα από τα εμβληματικότερα είδη της Νότιας Πελοποννήσου (Όρη Ανατολικής Λακωνίας, Όρος Ταΰγετος και Νότια Μάνη) είχε την τιμητική του, με εκδηλώσεις σε Μονεμβασία και Νεάπολη.
Η πρώτη δράση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στο Τουριστικό Περίπτερο Μονεμβασίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Μονεμβασίας και περιλάμβανε την παρουσίαση των σημαντικών είδη ορνιθοπανίδας με έμφαση στον απειλούμενο Σπιζαετό, από τον Συντονιστή του Προγράμματος «LIFE Bonelli EastMed Διατήρηση και Διαχείριση του πληθυσμού του Σπιζαετού στην ανατολική Μεσόγειο» Νίκο Τσιόπελα και των δράσεων διαχείρισης ειδών και οικοτόπων του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Λακωνία, από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της ΜΔΠΠΝΠ, Δημήτρη Μπαρέλο. Τις ομιλίες έκλεισε ο Νίκος Ψαράκης, υπεύθυνος περιβαλλοντικών δράσεων του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» μιλώντας για τη σημασία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Σύλλογο στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο του Περιπτέρου οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, με θέμα τον Σπιζαετό.
Στη συνέχεια, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στη Νεάπολη και συγκεκριμένα κοντά στη Λιμνοθάλασσα Στρογγύλη στο πορθμείο της Πούντας, όπου πραγματοποιήθηκε παρατήρηση πουλιών και δραστηριότητες για παιδιά από το περιβαλλοντικό πακέτο «Σπιζαετός: ο αετός της Μεσογείου».
Σκοπός των φετινών εκδηλώσεων ήταν η γνωριμία του κοινού με χαρακτηριστικά είδη αετών της Ελλάδας και ειδικότερα με τον Σπιζαετό και να αναδειχθούν οι ανθρωπογενείς απειλές του είδους, που αν και προστατεύεται επαρκώς, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι η διατήρησή του είναι διασφαλισμένη. Οι απειλές που αντιμετωπίζει περιλαμβάνουν άμεσα, τη λαθροθηρία, τις προσκρούσεις σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες, ενώ οι έμμεσες σχετίζονται με την κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων (που προορίζονται για άλλα είδη), την ενόχληση κοντά στη φωλιά του, τη διάνοιξη δρόμων για πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές, τη μείωση των θηραμάτων του, κ.α.