Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων 2023 στο Λιμάνι Γυθείου από 14-16 Ιουλίου

Το Επιμελητήριο Λακωνίας διοργανώνει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, το Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων με τίτλο «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο», που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 έως την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στο λιμάνι του Γυθείου.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Προβολή λακωνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην προβλήτα του λιμανιού του Γυθείου με ώρες λειτουργίας Παρασκευή και Σάββατο 10:00-14:00 και 18:00-23:00 και Κυριακή 10:00-14:00 και 18:00-22:00
  • Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και γαστρονομίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τη διακεκριμένη Ελληνίδα chef κα Ντίνα Νικολάου και την ομάδα της. Παράλληλα η κα Νικολάου θα συνεργαστεί με τοπικούς μάγειρες/chef  και πολιτιστικούς συλλόγους για την παρασκευή και παρουσίαση συνταγών με λακωνικά προϊόντα. Θα εκδοθεί και έντυπο με 20 συνταγές (με λακωνικά προϊόντα). Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο  του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός», του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΓΤΑΑ) και του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Παράλληλες εκδηλώσεις παρουσίασης του παραγωγικού προφίλ της Λακωνίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ. Θα παρουσιαστούν τα λακωνικά προϊόντα:
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Επιτραπέζια ελιά
  • Εσπεριδοειδή
  • Οίνος Μαλβάζια
  • Η δράση θα πλαισιωθεί από δρώμενα παρουσίασης του πολιτιστικού, ιστορικού και τουριστικού προφίλ της Λακωνίας καθώς και εκδήλωση για τους υδάτινους πόρους
  • Παράλληλα το Σάββατο 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στο Επιμελητήριο με τη συμμετοχή επαγγελματιών/μελών Διοικήσεων Επιμελητηρίων απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίοι θα συμμετέχουν και στις δράσεις του Φεστιβάλ. Μετά το πέρας του συνεδρίου και ώρα 13:00 ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης κ. Ιωάννης Μασούτης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Λακωνίας, Ξανθάκη 3, Γύθειο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ωράριο εκθεσιακής δραστηριότητας/προβολής λακωνικών προϊόντων
Παρασκευή 14/07 10:00-14:00 και 18:00-23:00
Σάββατο      15/07 10:00-14:00 και 18:00-23:00
Κυριακή     16/07 10:00-14:00 και 18:00-22:00

Εγκαίνια: Παρουσίαση κ. Αλέξης Κωστάλας
Παρασκευή 14/07 και ώρα 19:30
19.30–19.45: Αγιασμός από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μάνης και Μονεμβασίας και Σπάρτης
Δρώμενα: 19:45-19:55 Η Διονυσία και Τριανταφύλλη Μπουτεράκου θα ερμηνεύσουν τρία παραδοσιακά τραγούδια για Σπάρτη, Μάνη και Μονεμβασιά
19:55-20:10 Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων «Οι Μύλοι» θα παρουσιάσουν 4 παραδοσιακούς χορούς της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής
20:10-21:10 Ομιλίες-Χαιρετισμοί
21:10 Εγκαίνια-κοπή κορδέλας του Φεστιβάλ
21:10-22:00 Περιήγηση των Επισήμων στο Φεστιβάλ
Δρώμενα: 22:00-24:00  Συναυλία με το σχήμα «Γραμμές»

Εκδηλώσεις παρουσίασης του παραγωγικού προφίλ της Λακωνίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ
Σάββατο 15/07
12:00-13:00 Εκδήλωση με θέμα: «Υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο, ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, τρόποι παραγωγής, τρόποι πιστοποίησης» με τον Δρα Προκόπη Μαγιάτη, Αν. Καθηγητή Φαρμακευτικού Τμήματος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Μαγιάτη πλαισιώνουν η Δρ Αιμιλία Ρηγάκου Χημικός και RnD Manager Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ και ο κ. Δημήτριος Φάββας Γεωπόνος, Γευσιγνώστης ελαιολάδου, αρχηγός του Panel test αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
18:30-19:30 Εκδήλωση με θέμα: «Υδάτινοι Πόροι: Aρδεύσεις καλλιεργειών στη Λακωνία, παρόν και μέλλον» με τον Δρα Γεώργιο Μπουραζάνη, MSc Γεωπόνο ΓΠΑ (ΑΦΠ & ΓΜ), Προϊστάμενο Τμ Εγγείων Βελτιώσεων, ΔΑΟΚ, ΠΕ Λακωνίας.
20:00-21:00 Εκδήλωση με θέμα: «Εσπεριδοειδή: οι χρήσεις τους, η αξία και τα οφέλη» με τον Δρα Πέτρο Ρούσσο, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Ρούσσο πλαισιώνει η κα Γεωργία Κωνσταντάκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Στεφανιάς, Οργανωτής της Γιορτής Πορτοκαλιού.

Κυριακή 16/07
10:30-11:30 Εκδήλωση με θέμα: «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας» με τον Δρα Ευστάθιο Πανάγου, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Πανάγου θα πλαισιώνει ο κ. Στυλιανός Μιχαλούτσος, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου.
12:00-13:00 Εκδήλωση με θέμα: «Το μυθικό κρασί Μαλβάζια από τον Μεσαίωνα έως σήμερα»  με την κα Μαριαλένα Τσιμπίδη, Γεωπόνος-Οινοποιός-Οινολόγος.
18:00-19:00 Εκδήλωση με θέμα: «Αγροτικά Προϊόντα, Γαστρονομία, Τουρισμός» με την chef κα Ντίνα Νικολάου

 Εκδηλώσεις Γαστρονομίας

  • Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, κατά τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ με τη διακεκριμένη Ελληνίδα chef κα Ντίνα Νικολάου, την ομάδα της και ντόπιους chef και μάγειρες για την παρασκευή και παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών με χρήση των λακωνικών προϊόντων.
  • Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, κατά τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ, οι Σύλλογοι και μαγείρισσες θα παρασκευάζουν τοπικά εδέσματα για κέρασμα στους επισκέπτες του Φεστιβάλ:
  • Γιώτα Τσορομώκου και η κα Μαργαρίτα Τζάκα: παραδοσιακά τσαϊτια
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ρειχιάς: γκόγκες
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νιάτων: παραδοσιακές  δίπλες
  • Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς: παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι
  • Η κα Αλεξία Μπουτεράκου: παραδοσιακές λαλαγγίδες/λαλάγγια και μανιάτικες πίτες (τραβηχτές)
  • Ειδικές Εκδηλώσεις Γαστρονομίας:

Η κα Νικολάου μαζί με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και μαγείρισσες θα παρουσιάσουν την παρασκευή λακωνικών παραδοσιακών εδεσμάτων:

Σάββατο 15/07
18:00-19:00 η κα Γιώτα Τσορομώκου και η κα Μαργαρίτα Τζάκα παρασκευάζουν τα παραδοσιακά τσαϊτια
20:00-21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρειχιάς θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές γκόγκες

Κυριακή 16/07
11:00-12:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νιάτων θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές  δίπλες
19:00-20:00 ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς θα παρασκευάσει το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι
20:00-21:00 η κα Αλεξία Μπουτεράκου θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές λαλαγγίδες/λαλάγγια και τις μανιάτικες πίτες (τραβηχτές)

Δρώμενα:
Σάββατο 15/07
21:00-21:30 Ο Χορευτικός Όμιλος Σκάλας θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου