Ξεκινούν από αύριο τα έργα για το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο του είδους στη χώρα. Σήμερα υπογράφηκε στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στην Αθήνα, η ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Επικυρώνεται έτσι η έναρξη ισχύος της σύμβασης και αρχίζουν πλέον να «τρέχουν» τα χρονοδιαγράμματα, με βασικότερο την ανάληψη από τον ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας σε 10 μήνες. Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς και επεισοδιακής υπόθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολυετείς συγκρούσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για την εταιρεία η υπογραφή σημαίνει την άμεση δημιουργία πέντε εργοταξίων:
- στα τρία σημεία όπου θα δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ, δηλαδή στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, στην Οιχαλία Μεσσηνίας και στη Σκάλα Λακωνίας και
- στα δύο σημεία όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: στο Σπαθοβούνι Κορινθίας και στη Νέα Κίο Αργολίδας.
Η ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι στην κατασκευή, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα απασχοληθούν άμεσα περί τα 800 άτομα.
«Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις: Η πρώτη είναι η απορρύπανση της Πελοποννήσου και το κλείσιμο των δεκάδων παράνομων χωματερών (σ.σ. επισήμως πληρώνουμε πρόστιμο για 21, στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες). Ήδη η υπηρεσία πραγματοποιεί μια νέα απογραφή, ώστε να δούμε τι χρηματοδοτική ανάγκη υπάρχει για την αποκατάστασή τους. Και η δεύτερη είναι η προώθηση με κάθε μέσο της ανακύκλωσης και ο περιορισμός των παραγόμενων απορριμμάτων, ώστε να μειωθούν κατά όγκο και βάρος οι ποσότητες απορριμμάτων που θα καταλήγουν στον ιδιώτη», ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας.
Η σημερινή υπογραφή είναι η κατάληξη μιας μακράς και ταραχώδους περιόδου, που σημαδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις για το κόστος της διαχείρισης. «Το ακριβότερο σκουπίδι είναι αυτό που δεν συλλέγεται!» επισημαίνει ο κ. Νίκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κι εγώ είχα διαφωνήσει σε κάποια επιμέρους σημεία, όπως στον αριθμό των μονάδων. Όμως, οποιαδήποτε αλλαγή θα μας πήγαινε μια πενταετία πίσω. Εδώ χρειαστήκαμε μια δεκαετία για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, μια δεκαετία χωματερών. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».
Βάσει της σύμβασης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει σε 10 μήνες την «προσωρινή» διαχείριση των απορριμμάτων. «Είμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία, κατά πόσον θα μπορούσε νωρίτερα, ίσως στους 6 μήνες, να δεχθεί απορρίμματα από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, όπως το Κρανίδι και η Ερμιονίδα, η Μάνη, η Τριφυλλία. Μας απασχολεί βέβαια το οικονομικό σκέλος, καθώς θα υπάρξει επιβάρυνση, όμως από την άλλη πλευρά θα βρεθούν ακόμα ένα καλοκαίρι σε αυτό το αίσχος», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Συζήτηση γίνεται και για την αύξηση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με τον κ. Νίκα να δηλώνει: «Κάποιοι δήμοι θα κάνουν τους δικούς τους σταθμούς. Το θέμα όμως δεν είναι το κόστος των σταθμών, αλλά αν θα αναλάβει η εταιρεία το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από αυτούς στις μονάδες της. Το συζητούμε και αυτό».
Να σημειωθεί ότι στις 28/12/2020, κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον Δήμο Ευρώτα κατά της έναρξης χωροθέτησης της μιας ΜΕΑ.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr