Ο Αλεξανδρινός ποιητής, του οποίου τα έργα συνεχίζουν να μαγεύουν όλο τον κόσμο, ζωντανεύει μέσα από την παράσταση «Κ. Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 7 παραστάσεις, από τις 11 έως τις 18 Ιουνίου (εκτός Κυριακής 15 Ιουνίου), στις 9 το βράδυ.
Μεγάλος «σκηνοθέτης» της ίδιας του της ζωής
Ο Γιάννης Φαλκώνης, ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση, που βασίζεται στα προσωπικά ημερολόγια του ποιητή και σε μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν από πολύ κοντά, σημειώνει: «Ο Κ. Π. Καβάφης, επί σκηνής. Ο άνθρωπος πέρα από τον μύθο. Ο μεγάλος ποιητής, μέσα από τα αποκαλυπτικά ημερολόγια του, καθώς και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά και κατέγραψαν τους διαλόγους και τις συμπεριφορές του, αναδεικνύεται ως ο μεγάλος “σκηνοθέτης” της ίδιας του της ζωής και του έργου του. Έργο που υποστήριζε, άλλοτε φανερά και άλλοτε υπογείως, υποδυόμενος διάφορους ρόλους, ως πολυτάλαντος “ηθοποιός” στον ρόλο της ζωής του.
Οι συναντήσεις του με τα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία του, η αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του. Οι έρωτες του νου και του σώματός του. Οι πνευματικές του συγγένειες και οι “διάλογοί” του με τον Όσκαρ Ουάιλντ, μέσα από τις συζητήσεις του με τον νέο ποιητή που τον επισκέπτεται.
Οι επιθυμίες, οι αναμνήσεις και οι αναζητήσεις του εκφράζονται μέσα από τη σοφία, το καυστικό χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία του. Οι μύχιες σκέψεις του και τα άγνωστα κείμενα του Ποιητή, τόσο διαχρονικά, που μοιάζει να γράφτηκαν σήμερα, μιλούν κατευθείαν στον σύγχρονο άνθρωπο. Η κατάβαση στην πηγή της ποιητικής του δημιουργίας, που διαχρονικά συνεχίζει να ταξιδεύει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην “Ιθάκη” τους. Μία μοναδική θεατρική γνωριμία με τον πιο διάσημο “Άγνωστο” της ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης, μέσα από το ποιητικό υποκριτικό στίγμα του Κωνσταντίνου Τζούμα».
Μοναδικός συνδυασμός λεκτικής και δραματικής ειρωνείας
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863, στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του εγκαταστάθηκαν, εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη, το 1840. Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου Καβάφη, μεγαλέμπορου βαμβακιού. Μετά τον θάνατο του πατέρα του και τη σταδιακή διάλυση της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο), όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια, ο Καβάφης διδάχτηκε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε, επίσης, στην Πόλη (1882 – 84) για τρία χρόνια, τα οποία ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχοδιανοητική του διαμόρφωση.
Το 1897, ταξίδεψε στο Παρίσι και, το 1903, στην Αθήνα, χωρίς από τότε να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια, για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ύστερα από περιστασιακές απασχολήσεις σε χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, αποφάσισε να γίνει δημόσιος υπάλληλος και διορίστηκε, σε ηλικία 59 ετών, στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, το 1922.
Από το 1886, άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα, επηρεασμένα από τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές, χωρίς να τον έχει επηρεάσει καθόλου η στροφή της γενιάς του ’80. Από το 1891, όταν εκδίδει σε αυτοτελές φυλλάδιο το ποίημα «Κτίσται» και, ιδίως το 1896, όταν γράφει τα «Τείχη», το πρώτο αναγνωρισμένο, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά των ώριμων ποιημάτων του.
Είναι γνωστός για την ειρωνεία του, έναν μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας. Πολλοί, όμως, από τους αλλόγλωσσους ομότεχνους και αναγνώστες του (π.χ. Όντεν, Φόρστερ), αρχικά, γνώρισαν και αγάπησαν τον ερωτικό Καβάφη.
Το 1932, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας, όμως, στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο νοσοκομείο της ελληνικής κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, την ημέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.
Ταυτότητα παράστασης
Σύνθεση κειμένων – σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης, πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Ψυχογιός, τραγούδι: Σπύρος Σακκάς, σκηνικά: Γιάννης Βλάχος, εικαστικό έργο επί σκηνής: Δημήτρης Αληθεινός, φωτισμοί: Γιάννης Φαλκώνης – Θανάσης Σταυρόπουλος, ενδυματολογική επιμέλεια: Μπέττυ Λυρίτη, μακιγιάζ: Μάρω Νεράιδα. Παίζουν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Αλέξανδρος Νταβρής, Λευτέρης Τσάτσης, Κερασία Σαμαρά.
Πληροφορίες
Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Ακαδημίας 3 – Αθήνα, τηλ.: 210 3625520, 210 3636144. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, άνεργοι – φοιτητές: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, ηλεκτρονικά: viva.gr, public.gr.
Πηγή: naftemporiki.gr