Στο Φεστιβάλ της Ραβέννα η βυζαντινή υμνωδία της Νεκταρίας Καραντζή

Σε ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ιταλίας, το Ravenna Festival, συμμετέχει η καταγόμενη από τη Λακωνία, βυζαντινή υμνωδός Νεκταρία Καραντζή.  Το Φεστιβάλ της Ραβέννα ιδρύθηκε το 1990 από την Maria Cristina Mazzavilani, σύζυγο του διεθνούς φημης μαέστρου Riccardo Muti. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα Φεστιβάλ της Ευρώπης , έχοντας φιλοξενήσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής μουσικής: Pierre Boulez, Claudio, Abbado, Chung, Gavazzeni, Lorin Maazel, Valery Gergiev, Zubin Mehta, Georg Solti, Giuseppe Sinopoli, Carlos Kleiber, and Georges Prêtre, Martha Argerich, Maurizio Pollini κ.α.

Στο φετινό του πρόγραμμα, η βυζαντινή υμνωδία πρόκειται να κατέχει μία ξεχωριστή θέση, τιμητική για την Ελλάδα, καθώς θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από Ελληνίδα Ψάλτρια σε δύο ιδιαίτερες συναυλίες.  Η Νεκταρία Καραντζή έχει ήδη διανύσει μια ξεχωριστή πορεία στο ιδιαίτερο και απαιτητικό είδος του ιερού βυζαντινού μέλους στο εξωτερικό, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο κοινό στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από τις περιοδείες της πλάι στον διεθνώς καταξιωμένο βιρτουόζο πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Κορυφαία εκπαιδευτικά κέντρα και Ακαδημίες της Ευρώπης, όπως η Ακαδημία Λιστ της Ουγγαρίας, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο της Ισπανίας, αναγνωρίζοντας το έργο της και την αφοσίωσή της στην ανάδειξη της βυζαντινής και της αρχέγονης Ελληνικής Μουσικής, την έχουν προσκαλέσει να διδάξει στους σπουδαστές τους, σε σεμινάρια και master classes, την ιερή τέχνη της βυζαντινής υμνωδίας, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε σταθερή συνεργασία με Ακαδημία Μουσικής στη Ρώμη, διδάσκοντας βυζαντινή μουσική. Πολλές επίσης γυναίκες στην Ελλάδα και στον κόσμο έχουν εμπνευστεί και ακολουθούν τα καλλιτεχνικά της βήματα, εισάγοντας ένα νέο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης σε συναυλιακούς χώρους, αυτό των γυναικών ψαλτριών – υμνωδών.

Όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση του επίσημου προγραμματισμού του Φεστιβάλ της Ραβέννα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2019, η Νεκταρία Καραντζή θα εμφανιστεί σε μία συναυλία  solo a cappella με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και αραμαϊκούς ψαλμούς στον περίφημο Καθεδρικό του San Vitale (διάσημο ναό για τα βυζαντινά ψηφιδωτά του) στο πλαίσιο των Vespri a San Vitale (27/6/2019) και σε μία ακόμη πλάι στον Βασίλη Τσαμπρόπουλο με το piano-voice duet πρόγραμμα τους «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» στο Chiostro della Biblioteca Classense (28/6/2019).

Βιογραφικό

Η Νεκταρία Καραντζή είναι Ελληνίδα ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Κατάγεται από τη τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας και από την Προύσσα της Μ. Ασίας.

Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η «ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης».

Ο κόσμος της βυζαντινής μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία τον Δεκέμβριο του 2013. Με την παρότρυνση του Οσίου Πορφυρίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία την σπουδή της ψαλτικής τέχνης, ενώ ο Χρόνης Αηδονίδης τη μύησε και την ανέδειξε στον κόσμο της παράδοσης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί συνεργάτιδά του σε συναυλίες και δισκογραφία. Από το 2012 συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης μαέστρο, συνθέτη και πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συναυλίες που επιχειρούν να εναρμονίσουν τον κόσμο της μουσικής της Δύσης με εκείνον της Ανατολής.

Απόφοιτος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς Ποινικού Δικαίου,  Εγκληματολογίας  και Εκκλησιαστικού Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος με διάκριση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, είναι ψάλτρια από τα 9 της χρόνια σε διάφορους ναούς, μεταξύ των οποίων ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, το ιερό ησυχαστήριο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι Ωρωπού (γνωστό ως μοναστήρι του Γέροντα Πορφυρίου) και τον ιερό ναό Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» στην Καλλίπολη Πειραιά. Στη βυζαντινή μουσική μαθήτευσε κυρίως κοντά στον πρωτοψάλτη και καθηγητή, φιλόλογο-θεολόγο Δημήτρη Βερύκιο.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org