Ποια είναι η επόμενη τάση στα superfoods;

Η λαχανίδα, το κινόα και το νερό καρύδας ακούγονται πλέον συνηθισμένα κι αυτό δείχνει ότι ήρθε η ώρα να δώσουν τη θέση τους σε νέα superfoods που περιμένουν στη… γωνία και είναι φουλ στα θρεπτικά συστατικά και τις εξωτικές γεύσεις.

Moringa
Το matcha, η μάκα και η σπιρουλίνα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα smoothies μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα έρχεται μια νέα τάση στο πράσινο: τοmoringa. Πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και αμινοξέα, το moringa είναι πολύ θρεπτικό και ωφέλιμο. Κυκλοφορεί σε σκόνη, από το δέντρο moringa που φυτρώνει στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ και μπορείτε να το πασπαλίσετε σε smoothies, γιαούρτι και χυμούς για έξτρα ώθηση υγείας. Η γεύση του είναι λίγο πιο πιπεράτη και πικρή από το πράσινο τσάι και θεωρείται ότι κάνει καλό στην εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος και την παραγωγή ισταμίνης, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει ενέργεια.

Έλαια καρπών
Το πρώτο βήμα έγινε όταν πολλοί απαρνήθηκαν το βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης, για να τα αντικαταστήσουν με βούτυρο αμυγδάλου, γάλα καρύδας κ.ο.κ. Ακολουθώντας αυτή την τάση, τα έλαια καρπών αποτελούν τη νέα τάση στη μαγειρική, με το λάδι από αμύγδαλο, κάσιους, καρύδι και φουντούκι να θεωρείται υγιεινό. Παρ’ όλο που το διατροφικό τους περιεχόμενο είναι παρόμοιο, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια. Τα παραπάνω περιέχουν πολύ λιγότερα τρανς λιπαρά οξέα και είναι πιο υγιεινά για την καρδιά. Αν είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς και τα παράγωγά τους, δοκιμάστε το έλαιο από αβοκάντο, που θεωρείται ότι θα πάρει τη θέση του λαδιού καρύδας.

Μανιτάρια chaga
Μπορεί να μην μοιάζουν πολύ λαχταριστά στην όψη, αλλά τα μανιτάρια αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωφελώντας το πεπτικό, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπράυνση φλεγμονών στο έντερο. Συν τοις άλλοις, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και στο εξωτερικό θα τα δείτε στο μενού και στα ροφήματα.

Αλεύρι κασάβα
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο Μπαλί και τη Νότια Ασία και είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή ελεύθερη γλουτένης, ενώ είναι ιδανικό και για τους vegan, αλλά και για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς. Μπορεί να μην είναι ακριβώς υπερτροφή, με την έννοια ότι δεν έχει μεγάλη διατροφική αξία που δεν τη συναντά κανείς αλλού, αλλά κερδίζει τη θέση του στη λίστα καθώς είναι ιδανικό για συνταγές φυτικής προέλευσης και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Σπόροι καρπουζιού
Θεωρείται ότι θα ξεπεράσουν τους σπόρους chia, το σουσάμι και τον κολοκυθόσπορο και σύντομα θα κάνουν θραύση στους φανατικούς της διατροφής. Για να λάβει κάποιος όλα τους τα οφέλη, πρέπει να τους αφήσει να βγάλουν  βλαστούς και να τους ξεφλουδίσει πριν την κατανάλωση, αλλά αξίζει τον κόπο αφού μια μερίδα ενός φλιτζανιού περιέχει 31 γραμμάρια πρωτεΐνης και αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Μπορείτε να τους πασπαλίσετε στα φρούτα, το γιαούρτι, το πρωινό σας ή να τους καταναλώσετε μόνος τους, ακόμη και να τους ψήσετε.

Maqui berry
Μετά το goji και το acai, έρχεται το maqui berry με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και την υψηλή σε αντιοξειδωτικά, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, την πέψη και τον μεταβολισμό. Έχουν πιο ήπια γεύση με λιγότερη πικράδα και μπορούν να καταναλωθούν σε smoothies, στο πρωινό, σε χυμούς, παρέχοντάς μας βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

 

Πηγή: clickatlife.gr