Άνηθος: μυρωδάτος, ωφέλιμος και πρακτικός

Με ιδιαίτερη γεύση, υφή και άρωμα, ο άνηθος σίγουρα ανταμείβει όσους τον πασπαλίζουν στα πιάτα τους, με πολλούς τρόπους.

Τον συναντάμε συχνά σε σαλάτες και λαδερά πιάτα, να χαρίζει το δικό του ξεχωριστό άρωμα. Εκτός αυτού, όμως, ο άνηθος έχει και πολλαπλά οφέλη:

  • Είναιπλούσιος σε φλαβονοειδή που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Περιέχει βιταμίνη Α και C, ενισχύοντας τηνυγεία της όρασης και το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης
  • Χάρη στις μεγάλες ποσότητες σιδήρου που περιέχει κρατάει τον οργανισμό ισχυρό, ενώ με το μαγγάνιο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κόπωσης
  • Έχει μεγάληπεριεκτικότητα σε ασβέστιο που συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην υγεία των οστών
  • Βοηθάει και στην καταπολέμηση μικροβίων και κάνει καλό σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του
  • Μπορεί να ωφελήσει και στον… λόξιγκα
  • Χαρίζει δροσιά στην αναπνοή, αν τον μασήσετε και ταυτόχρονα κάνει καλό στα δόντια και τα ούλα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες

Για να τον αποθηκεύσετε, τυλίξτε τον σε νωπό χαρτί και βάλτε τον στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθεί φρέσκος για 3-4 ημέρες ή ψιλοκόψτε τον και βάλτε τον σε θήκες για παγάκια, μαζί με νερό, για τον χρησιμοποιήσετε μήνες αργότερα.

 

Πηγή: clickatlife.gr