Κίνα: Τεράστιο Εθνικό Πάρκο για την προστασία απειλουμένων αιλουροειδών

Η λεοπάρδαλη Αμούρ και η τίγρης της Σιβηρίας είναι από τα πιο απειλούμενα μεγάλα αιλουροειδή στη Γη.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εγκρίνει σχέδια για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου εθνικού πάρκου στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας. Το πάρκο θα αποτελεί καταφύγιο για δύο αιλουροειδή ενδημικά στην περιοχή που απειλούνται με εξαφάνιση, τη λεοπάρδαλη Αμούρ και την τίγρη της Σιβηρίας, γνωστή επίσης ως τίγρη Αμούρ.

Το πάρκο στις επαρχίες Τζιλίν και Χεϊλονγκτζιάνγκ θα έχει έκταση 14.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεγαλύτερη από τη Θεσσαλία. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πάρκο και η πιλοτική του λειτουργία αναμένονται πριν από το 2020.

Η λεοπάρδαλη Αμούρ και η τίγρης της Σιβηρίας είναι από τα πιο απειλούμενα μεγάλα αιλουροειδή στη Γη. Το 2007, ο παγκόσμιος πληθυσμός της λεοπάρδαλης Αμούρ ήταν λιγότερα από 30 άτομα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, το ζώο είχε εξαφανιστεί τότε τοπικά στην Κίνα και την χερσόνησο της Κορέας και απέμενε μόνο ένας πολύ μικρός πληθυσμός στην επαρχία Πριμόρσκι της Ρωσίας, απειλούμενος από αστική επέκταση, λαθροθηρία, εκμετάλλευση των δασών και την κλιματική αλλαγή.

Η τίγρης της Σιβηρίας είχε αντιμετωπίσει μια παρόμοια δεινή κατάσταση κάποιες δεκαετίες νωρίτερα. Το κυνήγι και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες αποδεκάτισαν τον πληθυσμό τίγρης, που κάποτε βρισκόταν σε αφθονία σε περιοχές της Ρωσίας, της Κίνας και της κορεατικής χερσονήσου. Στη δεκαετία του 1940, εκτιμάται ότι απέμεναν περίπου 40 τίγρεις στην άγρια ​​φύση, επίσης κυρίως στη βορειοανατολική Ρωσία, όπου είχαν εισαχθεί ορισμένα μέτρα προστασίας επί Σοβιετικής Ένωσης.

Στη δεκαετία του 1990, η Κίνα σταμάτησε την υλοτομία στην περιοχή όπου περιφέρονται οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις, και απαγόρευσε την οπλοκατοχή από πολίτες, το οποίο βοήθησε να μειώσει την απειλή των κυνηγών. Η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης το 2002 ένα μικρό προστατευόμενο βιότοπο κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Χάρις σε αυτά τα μέτρα, μαζί με τις προσπάθειες από τη Ρωσία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο πληθυσμός τόσο της λεοπάρδαλης όσο και της τίγρεως Αμούρ φαίνεται να ανακάμπτει. Σύμφωνα με το WWF, το 2015 ο πληθυσμός της λεοπάρδαλης Αμούρ, του «πιο σπάνιου αιλουροειδούς στον κόσμο», είχε διπλασιαστεί από το 2008. Σχεδόν 60 βρέθηκαν στη Ρωσία, ενώ μέχρι 12 εντοπίστηκαν σε γειτονικές περιοχές στην Κίνα.

Η τίγρης της Σιβηρίας έχει πραγματοποιήσει μια ακόμη πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη. Σήμερα, περίπου 400 ζουν σε άγρια ​​κατάσταση, κυρίως στη Ρωσία. Άλλες 30 πιστεύεται ότι περιφέρονται στα δάση της βορειοανατολικής Κίνας, και σύμφωνα με τους οικολόγους υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθυσμός της χώρας αυξάνεται με βραδείς ρυθμούς.

 

Πηγή: naftemporiki.gr