Την εξαίρεση των ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων από τις περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες, ζητεί από τις Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η οριοθέτηση των περιοχών αυτών πρέπει να συντελεστεί μέσα σε τρεις μήνες, ενώ οι αγρότες που καλλιεργούν τέτοιες εκτάσεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν αντίρρηση στον δασικό χάρτη.
Ο δημοσιογράφος Γ. Λάλιος γράφει στην «Καθημερινή», ότι σε συνέχεια της διυπουργικής που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε κάλεσε τις δασικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία οριοθέτησης και εξαίρεσης από τις αναδασωτέες περιοχές, όσων αγροτικών συμπεριελήφθησαν κατά λάθος.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό σε νομούς όπως η Ηλεία και η Μεσσηνία, όπου μετά τις πυρκαγιές του 2007 κηρύχθηκαν (ελλείψει χρόνου) αναδασωτέες τεράστιες εκτάσεις, με μια λεκτική αναφορά περί εξαίρεσης όσων εκτάσεων ήταν ανέκαθεν γεωργικές. Το πρόβλημα είναι ότι δέκα χρόνια αργότερα οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν μεριμνήσει ώστε να οριοθετηθούν οι εκτάσεις αυτές και να γίνει άρση της αναδάσωσης, ώστε να μην υπάγονται στις προστατευτικές (για τις αναδασωτέες περιοχές) διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Να σημειωθεί ότι στους δασικούς χάρτες, στις περιοχές που έχουν καταγράφει ως αναδασωτέες, φαίνεται αν επρόκειτο για αγροτικές, δασικές, ή άλλες εκτάσεις που άλλαξαν χρήση. Όπως υπενθυμίζει στο έγγραφό του προς τις δασικές υπηρεσίες ο κ. Φάμελλος, για τις εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν αγροτικές, ο πολίτης δεν υποχρεούται να υποβάλει αντίρρηση.
Η διαδικασία οριοθέτησης και εξαίρεσης των εκτάσεων που κακώς συμπεριελήφθησαν στις αναδασωτέες θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες (μέχρι να λήξει και η προετοιμασία των αντιρρήσεων), λύνοντας ένα κομμάτι του θέματος που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΧΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αναζητούνται λύσεις για να εξαιρεθούν και άλλες νομίμως εκχερσωμένες εκτάσεις.
Πηγή: portal.tee.gr