Ένα όνειρο ζωής πολλών Μονεμβασιτών έγινε πραγματικότητα. Ο Φάρος της Μονεμβασιάς, στην ανατολική άκρη της χερσονήσου του Κάστρου Μονεμβασίας, αναστηλώθηκε και δόθηκε σε χρήση. Παράλληλα λειτουργεί έκθεση στον ίδιο χώρο, φέρνοντας τον επισκέπτη σε επαφή με την φαρική ιστορία.
Ένα μνημείο, σύμβολο της νεώτερης ιστορίας του τόπου, επισκευάστηκε πλήρως, προκειμένου να συνεχίσει να φωτίζει τα μονοπάτια της θάλασσας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη Ναυτική ιστορία της Ελλάδος.
Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν κλιμάκιο του Δήμου Μονεμβασίας, με εκπρόσωπο της υπηρεσίας Φαρών αλλά και αντιπρόσωπο της Ένωσης Μονεμβασιτών, επισκέφθηκε το φάρο προκειμένου να καταγράψει και να εκτιμήσει το μέγεθος των βλαβών, αλλά και να προσδιορίσει τις απαραίτητες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για την αποκατάστασή τους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Μονεμβασίας, σε συνεργασία με τη υπηρεσία Φάρων, εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Σημαντική συνεισφορά στη σύνταξη της μελέτης είχε η κα Βίλλυ Καμπουράκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, η οποία προσέφερε αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου.
Στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο 2014 με προϋπολογισμό 336.493,60 ευρώ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2014 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.
Οφείλουμε για ακόμα μια φορά να τονίσουμε την άριστη συνεργασία του Δήμου Μονεμβασίας, με την υπηρεσία Φάρων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΔΙΔΕΑΠ), συνέπεια της οποίας υπήρξε η ανάδειξη και απόδοση σε χρήση ενός χώρου, ταυτόσημου με τη νεώτερη ιστορία της Μονεμβασιάς.
Τέλος ο Φάρος της Μονεμβασιάς μας δείχνει το δρόμο της συνεργασίας και παράλληλα, μας επισημαίνει την ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε ως νεοέλληνες, στο να διατηρούμε και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενεές την πολιτιστική μας κληρονομιά.
ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Λίγα λόγια για το Φάρο
Ο Φάρος της Μονεμβασιάς ανεγέρθηκε το 1896. Το ύψος του πύργου είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος 17 μέτρα. Η εμβέλεια του αγγίζει τα 3 ναυτικά μίλια. Αποτελείται από τα παρακάτω κτίσματα:
ΦΑΡΟΣ
Ο φάρος είναι λιθόκτιστο κτήριο ορθογώνιας κάτοψης, διαστάσεων 6,20×5,20m. Παρουσιάζει επιμελημένη λιθοδομή, λιτή, από ακανόνιστους τοπικούς λίθους, ανεπίχριστη εξωτερικά.
ΠΥΡΓΟΣ
Ο πύργος είναι ενσωματωμένος στην κάτοψη του φάρου, στην ανατολική πλευρά. Πρόκειται για τετράγωνο λιθόκτιστο κτίσμα, διαστάσεων 2,50×2,50m, με εσωτερική μαρμάρινη ελικοειδή σκάλα, στην απόληξη του οποίου είναι τοποθετημένος ο φανός.
Παρουσιάζει επιμελημένη λιθοδομή, λιτή με λιγοστά μικρά ανοίγματα, με ακανόνιστους τοπικούς λίθους, με χαρακτηριστικά μαρμάρινα φουρούσια στην απόληξη της ανωδομής, που στηρίζουν το μαρμάρινο γείσο.
Η κορυφή του πύργου είναι επίπεδη και στη μέση υψώνεται ο μεταλλικός πυργίσκος, που αποτελεί τη βάση του του κυλινδρικού κλωβού του φανού.
ΣΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ
Τα μικρότερα βοηθητικά κτίσματα, η υπέργεια στέρνα και ο κτιστός φούρνος που υπάρχουν σε επαφή με το φαρόσπιτο, είναι λιθόκτιστα, από λίθους της περιοχής, εξωτερικά επιχρισμένα, ορθογωνικής κάτοψης, με οροφές πλάκα σκυροδέματος στο φούρνο και θολωτή οροφή στη στέρνα.
ΠΑΡΑΣΠΙΤΑ, ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Τα παράσπιτα και το αποχωρητήριο είναι λιθόκτιστα, από λίθους της περιοχής, επιχρισμένα εξωτερικά, με οροφές-δώματα πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Το μεγαλύτερο παράσπιτο στη δυτική πλευρά, έχει τετραγωνική κάτοψη διαστάσεων 5,00×5,00m, και ήταν ο χώρος κατάκλισης. Εσωτερικά δεν υπάρχουν χωρίσματα. Το δεύτερο παράσπιτο, ορθογωνικής κάτοψης διαστάσεων 6,00×4,00m, διαχωρίζεται σε δύο (2) χώρους με λιθόκτιστο τοίχο.
Το αποχωρητήριο έχει κάτοψη πλάγιου παραλληλεπίπεδου, διαστάσεων 2,80×2,80m, με οροφή πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Εξωτερικό τείχος προστασίας βρίσκεται στη Νότια πλευρά από λίθους της περιοχής, πωρόλιθους και ασβεστοκονίαμα.
*Αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Αργυράκη