Η ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε. είναι η πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, (Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ.), η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2002 μετά από πρωτοβουλία 9 Α.Σ.Ο. (ελαιοτριβείων του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας). Κοινός στόχος ήταν η δημιουργία μονάδας τυποποίησης του ελαιολάδου της περιοχής για την ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητάς του και την αναβάθμιση της αξίας του. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν τα 9 υπερσύγχρονα και αναβαθμισμένα ελαιοτριβεία και μία ισχυρή ομάδα 3.500 περίπου ελαιοπαραγωγών – μελών. Επιπλέον, τo 2005 ολοκληρώθηκε η κατασκευή σύγχρονης μονάδας τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου η οποία ενισχύθηκε με τη δημιουργία του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου καλλιέργειας, παραγωγής και τυποποίησης.
«H KAΣΕΛΛ ιδρύθηκε το 2002 απο εννέα πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς με σκοπό την ανάδειξη του προϊόντος του ελαιολάδου. Το 2005 δημιουργήθηκε το συσκευαστήριο και ξεκίνησε η δραστηριότητα της εμπορίας», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε. κ. Νίκος Γραμματικάκης και συμπληρώνει: «Στόχος μας από την αρχή ήταν να συνδεθεί το χωράφι με το ράφι, αλλά έχοντας ένα προϊόν απόλυτα ελεγμένο ποιοτικά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι, αυτό που λέμε στα λόγια για το ελαιόλαδο μας, ισχύει και στην πράξη. Και το καταφέραμε».
Όλες οι ενέργειες της ΚΑΣΕΛΛ και των μελών της έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του ελαιόλαδου και κατ’ επέκταση τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για το προϊόν και τη θέσης του στην αγορά εντός και εκτός συνόρων.
Τα προϊόντα και οι εξαγωγές
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της ΚΑΣΕΛΛ είναι προϊόν των φημισμένων ποικιλιών ελιάς, Κορωνέικη (70% – 80%) και Αθηνολιά (20% – 30%). Στόχος της ΚΑΣΕΛΛ είναι η προώθηση και ανάδειξη του ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Φίλαιος» και «9» στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, το Ιράν, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Μολδαβία και η Βουλγαρία. Στόχος, ωστόσο, παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας των προϊόντων της και η ανταπόκριση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις αυξημένες απαιτήσεις των αγορών. Παράλληλα, η επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε χώρες-κλειδιά.
«Δραστηριοποιούμεθα κυρίως εξαγωγικά κατά το 96%. Πρώτη χώρα στην εξαγωγική μας δραστηριότητα είναι η Αμερική και ακολουθούν άλλες τριάντα και πλέον χώρες. To 2016 είχαμε αύξηση 30% στις εξαγωγές μας και ευελπιστούμε να παραμείνουμε σε αυτά τα ποσοστά και το 2017 ή ακόμα να πάμε και σε υψηλότερα. Δεν είναι εύκολο ένα καλό αλλά και ακριβό προϊόν να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές, παρόλα αυτά το εγχείρημά μας έχει στεφθεί με επιτυχία και συνεχίζουμε», αναφέρει ο κ. Νίκος Γραμματικάκης.
Το πρόγραμμα ΟΕΦ της ΚΑΣΕΛΛ
Προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες των μελών της, η λειτουργία της ΟΕΦ (Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει:
- την τυποποίηση του παραγόμενου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τους παραγωγούς – μέλη της.
- τη διακίνηση, προώθηση και εμπορία των προϊόντων των μελών της
- τη συνολική οργάνωση, συντονισμό και παροχή κάθε τεχνικής βοήθειας στα μέλη της για τη διευκόλυνση και βελτίωση παραγωγής ή την μείωση του κόστους της
- τη συνδρομή στα μέλη της και φροντίδα για τον εφοδιασμό τους με αγαθά απαραίτητα για την παραγωγή τους
- την εμπορία των αγροτικών εφοδίων για τους παραγωγούς μέλη της
«Τα εξαιρετικά μας αποτελέσματα οφείλονται σε ένα συνδυασμό δυνάμεων. Στο Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ., σε όλους τους Συνεταιρισμούς, στους παραγωγούς μας κυρίως. H ένωση ομάδων παραγωγών της ΚΑΣΕΛΛ έχει 850 μέλη. Ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός που είμαστε σίγουροι ότι θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Το πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. μας έχει βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της ποιότητας μέσω του εκσυγχρονισμού της μονάδας μας. Επίσης, μέσω των επιμορφωτικών προγραμμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα η τεχνογνωσία των παραγωγών στην καλλιέργεια της ελιάς. Οι επόμενοι στόχοι μας είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις εγκαταστάσεις μας και να μπούμε στη δεύτερη τριετία του Προγράμματος», σημειώνει ο κ. Γραμματικάκης.
Πιστοποιημένο προϊόν υψηλής ποιότητας
Η ΚΑΣΕΛΛ πιστοποιεί όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή, με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1 και 2.2. Η πιστοποίηση συνεχίζεται και στον τομέα της μεταποίησης, με την εφαρμογή του ISO 22000 σε όλα τα ελαιοτριβεία. Η εφαρμογή του προτύπου αυτού αποτελεί εγγύηση τόσο για την ασφάλεια, την υγιεινή και την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου όσο και για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου γίνεται, επίσης, με βάση το πρότυπο ISO 22000 για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος που προσφέρεται στην τελική του μορφή στον καταναλωτή, με τον κ. Γραμματικάκη να τονίζει χαρακτηριστικά: «Για να μπει ένα λάδι στην ΚΑΣΕΛΛ θα πρέπει να ελεγχθεί από όλες τις απόψεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ελαιόλαδο στην ΚΑΣΕΛΛ, το οποίο δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να πουλάμε το λάδι μας με τη δική μας επωνυμία. Με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ιχνηλασιμότητας, μπόρουμε να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος σε όλα τα στάδια της παραγωγής».
Ενέργειες που προωθούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ο.Ε.Φ.
Η Ο.Ε.Φ. ΚΑΣΕΛΛ αναζητώντας τρόπους να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα μέσα από φιλοπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, αλλά και την επιμόρφωση των ελαιοπαραγωγών της πάνω σε θέματα ορθής γεωργικής πρακτικής και προστασίας του περιβάλλοντος, εφαρμόζει από το 2008 Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ). Η εκπαίδευση στο πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αφορά την εκπαίδευση τόσο των επιβλεπόντων και της ομάδας έργου, όσο και την εκπαίδευση των παραγωγών της ομάδας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η εκπαίδευση των επιβλεπόντων και της ομάδας έργου απαιτεί την ανάλυση των προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2.
Για το σκοπό αυτό έχουν διανεμηθεί σε όλους τους Παραγωγούς της Ομάδας ΣΟΔ (Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης) ατομικά τετράδια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τα οποία έχουν τα απολύτως απαραίτητα έντυπα για τις καταγραφές του κάθε παραγωγού, με στόχο τόσο την πιστοποίησή του αλλά και την κάλυψη των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης. Οι παραγωγοί εκπαιδεύονται στην ορθή συμπλήρωσή του, στις βασικές αρχές λειτουργίας του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με αυτό, με τη βοήθεια των επιβλεπόντων γεωπόνων και με τη συνεργασία της εταιρείας foodstandard.
Η ισχύς εν τη ενώσει
Η ΚΑΣΕΛΛ αποτελείται από τις αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών του Α.Σ. Αγίου Δημητρίου Ζάρακα, Α.Σ. Αγγελώνας, Α.Σ. Νόμιων-Φουτίων Μονεμβασίας, Α.Σ. Ασωπού, Α.Σ. Αγίου Δημητρίου – Αγίου Νικολάου – Ταλάντων Μονεμβασίας και Α.Σ. Συκέας.
Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ασωπού, μέλους της ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε. κ. Γιάννης Λυριωτάκης, εξήρε τη σημασία του Προγράμματος Ο.Ε.Φ. στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου του Συνεταιρισμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα μας έχει βοηθήσει να βελτιώσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό, την ποιότητα του προϊόντος μας αλλά και στην τεχνογνωσία στην καλλιέργεια της ελιάς. Προμηθευτήκαμε σύγχρονα παλετοκιβώτια για την καλύτερη αποθήκευση της ελιάς. Επίσης, ένα σημαντικό δεδομένο είναι η ελαχιστοποίηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα υπολείμματα του ελαιοκάρπου. Οι επόμενοι στόχοι μας έχουν να κάνουν με την βελτίωση ακόμα περισσότερο της ποιότητας και επίσης με την εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου με την ελληνική επωνυμία και όχι χύμα στις γειτονικές χώρες».
«Η ομάδα μας αποτελείται από 340 μέλη και έχει δεχτεί τεράστια οφέλη από τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ.», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Ασωπού κ. Πάρης Παρασκευάς και συμπληρώνει: «Από τα σημαντικότερα αποτελέσματα είναι εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλα τα αγροτεμάχια της ομάδας. Ένα άλλο όφελος έχει να κάνει με την εκπαίδευση των παραγωγών για την καλύτερη καλλιέργεια της ελιάς και τη μείωση του κόστους. Τέλος, η εξασφάλιση της παραγωγής ενός πιστοποιημένου προϊόντος, είναι αποτέλεσμα του Προγράμματος».
Ρεπορτάζ: Τάκης Κούρος