Ένα βήμα πιο κοντά στα τηλέφωνα που φορτίζουν σε δευτερόλεπτα και κρατούν για μια εβδομάδα

5-12-2016_fortistis-kinitou-tilefonou-smartphone

Ομάδα επιστημόνων του UCF (University of Central Florida) ανέπτυξε μια νέα διαδικασία για τη δημιουργία εύκαμπτων υπερπυκνωτών (supercapacitors) που μπορούν να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια και να επαναφορτίζονται πάνω από 30.000 φορές, χωρίς να υποβαθμίζονται.

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε τομείς όπως των φορητών συσκευών και των ηλεκτρικών οχημάτων. «Αν αντικαθιστούσαν τις μπαταρίες με αυτούς τους υπερπυκνωτές, θα μπορούσατε να φορτίσετε το κινητό σας σε λίγα δευτερόλεπτα, και δεν θα χρειαζόταν να το ξαναφορτίσετε για μια εβδομάδα» λέει ο Νιτίν Τσουνταρί, μεταδιδακτορικός ερευνητής που πραγματοποίησε μεγάλο τμήμα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ACS Nano.

Γενικότερα, όλοι σχεδόν οι χρήστες smartphones ξέρουν το πρόβλημα: Μετά από 18 περίπου μήνες, το smartphone αρχίζει να «αντέχει» όλο και λιγότερο, καθώς η μπαταρία του αρχίζει να υποβαθμίζεται. Επιστήμονες μελετούν τη χρήση νανοϋλικών για τη βελτίωση των υπερπυκνωτών, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες στις ηλεκτρονικές συσκευές- ωστόσο το πρόβλημα είναι πως ένας υπερπυκνωτής με φορτίο αντίστοιχο μιας lithium ion μπαταρίας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο μεγάλος.

Η ομάδα του UCF πειραματίστηκε με υλικά δύο διαστάσεων, πάχους μόλις λίγων ατόμων. Το αποτέλεσμα εν τέλει ήταν η ανάπτυξη υπερπυκνωτών αποτελούμενων από εκατομμύρια καλώδια πάχους νανομέτρων, επικαλυμμένων από στρώματα υλικών δύο διαστάσεων. Ένας εξαιρετικά αγώγιμος πυρήνας επιτρέπει την ταχεία μετακίνηση ηλεκτρονίων για γρήγορη φόρτιση και αποφόρτιση. Επίσης, οι επικαλύψεις υλικών δύο διαστάσεων επιτρέπουν υψηλές επιδόσεις.

«Για τις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, τα υλικά μας ξεπερνούν τα συμβατικά σε όλο τον κόσμο από άποψης πυκνότητας ενέργειας και σταθερότητας« λέει ο Τσουνταρί- επισημαίνοντας ωστόσο πως η τεχνολογία αυτή δεν βρίσκεται ακόμα σε σημείο που να επιτρέπει εμπορική εκμετάλλευση.

 

Πηγή: naftemporiki.gr