Όλο το πρόγραμμα 2016-2017, οι δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο», είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (MHKA). Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα» θα εγκαινιαστεί στις στις 31 Οκτωβρίου 2016 και θα διαρκέσει εως τις 29 Ιανουαρίου 2017, επανεκκινώντας ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.
ΕΜΣΤ- M HKA Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα
31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017
Επιμέλεια: Bart De Baere, Κατερίνα Κοσκινά
Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree
Empty Pr(oe)mises είναι μια διαδικτυακή έκθεση που διεξάγεται μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και συνεπιμελούνται η διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνα Κοσκινά και ο επιμελητής Δρ. Lanfranco Aceti, με κεντρικό άξονα την οπτικοποίηση από τους καλλιτέχνες της διαδικασίας σύλληψης και ενδεχομένως υλοποίησης μιας ιδέας, στον εκθεσιακό χώρο του Ισογείου του ΕΜΣΤ. Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Museum of Contemporary Cuts (MoCC) και το Leonardo Electronic Almanac – MIT Press και φιλοδοξεί να αποτελέσει την αρχή του στρατηγικού σχεδίου παρουσίας του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά επικοινωνιακά μέσα. Συνεργασία ΕΜΣΤ- documenta 14 το 2017
Η documenta 14 και τo ΕΜΣΤ ξεκίνησαν να συζητούν πριν από δύο χρόνια, αφού εκφράστηκε η πρόθεση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14, Adam Szymczyk, να πραγματοποιηθεί η 14η διοργάνωση της documenta στην Αθήνα και στο Κάσελ υπό τον τίτλο εργασίας Μαθαίνοντας από την Αθήνα. Πρόσφατα, οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία και να διευρύνουν το πεδίο δράσης της, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και γνώσεις, ιδέες και και πρακτικές, και ως εκ τούτου άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία της μάθησης του ενός από τον άλλον. Οι μορφές συνεργασίας που αφορούν το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και την documenta στο Κάσελ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Σήμερα, η documenta θεωρείται η πιο σημαντική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Κάσελ της Γερμανίας το 1955 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια. Η documenta 14 θα πραγματοποιηθεί ως μία έκθεση σε δύο πόλεις, με συνολική διάρκεια 163 ημερών. Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 Απριλίου έως 16 Ιουλίου 2017 και στο Κάσελ από 10 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2017.
Empty pr(œ)mises
Διαδικτυακή έκθεση
7 Οκτωβρίου
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Το ΕΜΣΤ συνεχίζει τη δραστηριότητά του με τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα και τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Στο πλαίσιο των περιοδικών του εκθέσεων θα υποδέχεται σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον θα συνεχιστούν οι συνεργασίες με ευπαθείς ομάδες καθώς και οι δράσεις εκτός του Μουσείου. Επιπλέον, Το EMΣΤ εγκαινιάζει πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμογής της εικαστικής ψυχοθεραπείας, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο 2017 με τίτλο Εξερευνώντας τις εικόνες του Μουσείου – Εξερευνώντας την εικόνα μου. Το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί από την κ. Αφροδίτη Πανταγούτσου, Ψυχιατρική Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και την κ. Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια του ΕΜΣΤ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επέκταση δραστηριοτήτων- ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις
To ΕΜΣΤ αναζητά προγράμματα και υποστηρικτές και είναι σε επικοινωνία με σημαντικά Μουσεία και Ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια βίου Μάθησης, με την παραγωγή ειδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και μαθημάτων και την ενίσχυση της έρευνας. Στις προθέσεις του είναι και η δημιουργία προγραμμάτων δημιουργικής διαμονής (Residencies) σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Σχολές Καλών Τεχνών και η διοργάνωση κύκλων μαθημάτων για την επιμέλεια εκθέσεων, την ανάπτυξη των κοινωνικών πρακτικών και δράσεων της τέχνης και τη διδασκαλία της σύγχρονης τέχνης σε εκπαιδευτικούς. Οι συνεργασίες και η έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων θα ανακοινωθούν το 2017.
Πηγή: clickatlife.gr