Ο Φρόϋντ και ο Νίτσε παραδίδουν μαθήματα ζωής και οι εκδόσεις Πατάκη φέρνουν την πολύτιμη γνώση στις βιβλιοθήκες μας.
Μαθήματα ζωής από τον Φρόϋντ, Μπρετ Καρ
To 1896 ο Σίγκµουντ Φρόυντ (1856-1939) εισάγει τον όρο ψυχανάλυση (psycho-analyse) για πρώτη φορά, στα γαλλικά, ενώ το 1899 εκδίδεται η Ερµηνεία των ονείρων, βιβλίο εµβληµατικό που δεν αποκάλυψε απλώς τους καρπούς από την εµβριθή µελέτη που διεξήγαγε ο Φρόυντ πάνω στο όνειρο ως ένα γεµάτο νόηµα µέρος της ψυχοπνευµατικής ζωής ενός ατόµου, αλλά πρόσφερε και ένα εµπεριστατωµένο, πολύπλοκα διατυπωµένο µοντέλο για τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής. Σύµφωνα µε αυτό, υπάρχει ένας συνειδητός νους, κάπως περιορισµένος, καθώς και ένας ασυνείδητος νους, συγκριτικά σπηλαιώδης, ο οποίος ελέγχει τις περισσότερες σκέψεις µας χωρίς τη συνειδητή επίγνωσή µας.
Στο βιβλίο αυτό ο Μπρετ Καρ συγκεντρώνει –σε δέκα κεφάλαια– πολύτιµα µαθήµατα ζωής από τον πατέρα της ψυχανάλυσης για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Γιατί σαµποτάρουµε οι ίδιοι τις επιτυχίες µας; Τι κρύβουν και τι µας αποκαλύπτουν για τον ανθρώπινο νου οι γλωσσικές παραδροµές; Τι µπορούµε να µάθουµε από τις παρατηρήσεις του Φρόυντ για την ψυχολογία του έρωτα (και της απιστίας); Γιατί ο νεαρός Γκαίτε ήθελε να «εξαφανίσει» την οικογένειά του; Ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του ευφυολογήµατος; Ποια είναι η σχέση του ψυχαναλυτή µε τον αρχαιολόγο; Και γιατί πρέπει να χαιρόµαστε µε την ασηµαντότητά µας;
O καθηγητής Brett Kahr είναι κλινικός ερευνητής Ψυχοθεραπείας και Ψυχικής Υγείας στο Center of Child Mental Health (Κέντρο για την Ψυχική Υγεία των Παιδιών) στο Λονδίνο καθώς και στο Winnicott Clinic of Psychotherapy και ένας από τους διαχειριστές του Μουσείου Φρόυντ.
Μαθήματα ζωής από τον Νίτσε, Τζον Άρμστρονγκ
Ο Νίτσε (1844-1900) ήταν ένας από τους πιο τολµηρούς και φιλόδοξους στοχαστές του 19ου αιώνα. Ένιωθε πως οι κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας του εµπόδιζαν την ευζωία και έκανε µια εντελώς προσωπική επανάσταση για να µεταµορφώσει σχεδόν τα πάντα. Του άρεσε ιδιαίτερα να αντιµάχεται ό,τι εξελάµβανε ως συµβατική ευσέβεια ή να αντιστρέφει τις προσδοκίες µας: αποφασίζει, για παράδειγµα, πως ο οίκτος δεν είναι πάντα κάτι καλό ή ότι η µοναξιά µάς ωφελεί. Σήµερα θα λέγαµε πως «του άρεσε να παίρνει ρίσκα» και δε φοβόταν να σοκάρει…
Τι αγαπάς; Τι πιστεύεις πως είναι σηµαντικό; Σε τι δίνεις προτεραιότητα; Τι λαµβάνεις σοβαρά υπόψη στη ζωή σου και τι παραµερίζεις ως ασήµαντο; Όλο αυτό δεν έχει να κάνει µε το τι ισχυρίζεσαι ή µε το τι λες µέσα σου ότι πιστεύεις. Όλο αυτό εκδηλώνεται στη συµπεριφορά, στις συνήθειες και στις επιλογές…Ο Νίτσε πίστευε πως ζούσε µεταξύ ανθρώπων µε λάθος αξίες, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για λάθος πράγµατα και για λάθος λόγους. Ποιες είναι όµως οι σωστές αξίες: Μέσα από τα έργα του ο Νίτσε µάς προσφέρει µια σειρά µαθηµάτων που είναι µαθήµατα ζωής.
Το συγκεκριµένο βιβλίο έγραψε ο John Armstrong, φιλόσοφος και συγγραφέας του In Search of Civilization, καθώς και του βιβλίου της σειράς The School of Life Πώς να ανησυχούµε λιγότερο για τα χρήµατα (Εκδόσεις Πατάκη, 2013).
Πηγή: clickatlife.gr