Τα σχολεία όλης της χώρας βρίσκονται σε πυρετό εξετάσεων, οι Πανελλήνιες ξεκίνησαν και η εξεταστική στα Πανεπιστήμια δεν αργεί. Σε μια τέτοια περίοδο, το διάβασμα μπορεί να έχει τον πρώτο ρόλο, αλλά η διατροφή δεν πρέπει να χάνει τη σημασία της, ειδικά τώρα που μπορεί να βοηθήσει.
Σίγουρα η περίοδος των εξετάσεων δεν είναι και η πιο χαρούμενη περίοδος της ζωής ενός μαθητή/φοιτητή, με το άγχος, αλλά και τη σωματική και ψυχολογική κούραση να τους καταβάλλουν. Γι’ αυτό η ξεκούραση, ο καλός ύπνος και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο, προκειμένου η καθημερινότητα να είναι ισορροπημένη και το διάβασμα να γίνεται με περισσότερη ευκολία. Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή ενός μαθητή ή φοιτητή, προκειμένου να τον βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής του.
Το πρωινό να είναι πλήρες
Όπως για όλους, ακόμη περισσότερο για τον κουρασμένο μαθητή, το πρωινό είναι σημαντικό, καθώς αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος –η χαμηλή γλυκόζη σχετίζεται με δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Εκτός του ότι πρέπει να ξεφεύγει από έναν σκέτο καφέ, πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη που θα του χαρίσει ενέργεια, όπως π.χ. γάλα, γιαούρτι ή τυρί και υδατάνθρακα, όπως π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτο, τα οποία συνδυάζουν καιφυτικές ίνες και βιταμίνες. Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και γαλοπούλα, με ένα φρούτο ή χυμό και δημητριακά συνιστούν ένα πλήρες πρωινό που θα χαρίσει ενέργεια στο μαθητή, τόσο για να διαβάσει, όσο και για να δώσει εξετάσεις.
«Ναι» στα καλά λιπαρά
Ίσως ήδη να γνωρίζετε ότι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο και τη μνήμη –μεταξύ άλλων- γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχουν πάντα στη διατροφή, πόσο μάλλον σε περιόδους εξετάσεων. Τα λιπαρά αυτά θα τα βρείτε σε ξηρούς καρπούς, με τα καρύδια να είναι αρκετά πλούσια, στα λιπαρά ψάρια όπως σολομό, γαύρο, στο λιναρόσπορο, αλλά και στο μουρουνέλαιο.
Μην ξεχνάτε το νερό
Δυστυχώς, οι περισσότεροι πίνουμε νερό μόνο όταν διψάσουμε, στην πραγματικότητα, όμως, όταν διψάμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφήσει τον οργανισμό μας χωρίς νερό πολλή ώρα. Ειδικά όσοι κουράζονται, διαβάζουν και μοχθούν, πρέπει να προσέχουν την ενυδάτωσή τους, καταναλώνοντας 8-10 ποτήρια νερού, χυμού, υγρών, έτσι ώστε να νιώθουν περισσότερη ενέργεια και να μειώσουν την πιθανότητα κόπωσης, πονοκεφάλου, ζαλάδας και άλλων συμπτωμάτων αφυδάτωσης.
Βάλτε πρόγραμμα στο φαγητό
Όταν ένας άνθρωπος είναι χορτάτος, τότε έχει ενέργεια και δύναμη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, που εν προκειμένω είναι το διάβασμα. Η πείνα και τα άστατα ωράρια φαγητού μόνο κούραση και νύστα μπορούν να φέρουν. Αντιθέτως, τα συχνά και μικρά γεύματα, κάθε 3-4 ώρες, παρέχουν στο μαθητή την ενέργεια που χρειάζεται, τον κρατούν σε διαύγεια και διώχνουν την κούραση και τη νύστα μακριά.
Ποιες τροφές πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα
- Αντιοξειδωτικές τροφές με βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, ευνοούν τον εγκέφαλο, αλλά και το ανοσοποιητικό, ώστε ο μαθητής να μην αρρωστήσει.
- Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να βοηθήσει τον εγκέφαλο και οι τροφές που θα τη βρείτε είναι αμύγδαλα, ηλιόσπορος, σπανάκι, ελιές, ακτινίδιο, σπαράγγια, μύρτιλλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.
- Πρωτεϊνούχες τροφές, όπως γαλακτοκομικά, κρέας, αβγά, όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη.
- Τροφές που κάνουν καλό στη μνήμη, όπως το αβοκάντο με τα καλά του λιπαρά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και πάλι κ.ο.κ.
- Λίγη σοκολάτα, καθώς φτιάχνει τη διάθεση και ενισχύει τον εγκέφαλο. Πορσοχή, όμως, στην υπερκατανάλωση. Ένα κομμάτι ή σοκολατάκι, κατά προτίμηση μαύρης σοκολάτας, αρκεί.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται
- Οι επεξεργασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα κρουασάν κ.ο.κ., αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, το οποίο στη συνέχεια πέφτει απότομα, δημιουργώντας αίσθημα πείνας και κούρασης, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται.
- Οι λιπαρές τροφές που δεν έχουν να προσφέρουν καμία θρεπτική αξία, όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια κ.ο.κ.
Πηγή: clickatlife.gr