Το νέο, εντυπωσιακό, υπερσύγχρονο σκάφος του Λ.Σ. (ΦΩΤΟ)

10.2.2016_Το νέο εντυπωσιακό υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ

Το υπερσύγχρονο σκάφος με την επωνυμία «Γαύδος», που ναυπηγήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στα ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας «Damen Shipyards Gorinchem», παρέλαβε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, το Λιμενικό Σώμα, στη «μάχη» για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Χώρας.

Πρόκειται για σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο, το οποίο υποστηρίζεται από 25 άτομα πλήρωμα, με ολικό μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα, ενώ η επιχειρησιακή ταχύτητα του είναι 27 κόμβοι και η μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβοι.

Στα άξια αναφοράς ότι, τo συγκεκριμένο πλοίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαδικασία προμήθειας του ξεκίνησε, πριν από 2 χρόνια και επί υπουργίας Μ. Βαρβιτσιώτη.

Ειδικότερα, το συνολικό κόστος της αγοράς ανέρχεται στα 28.800.000,00 € και χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

10.2.2016_Το νέο εντυπωσιακό υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ_1

Το πλοίο διακρίνεται για την αυξημένη ικανότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του κατασκευάζεται από χάλυβα, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές αυτής έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου Axe Bow (Πέλεκυ).

Υλικό της υπερκατασκευής του πλοίου είναι το αλουμίνιο, το ολικό του μήκος είναι 58 μέτρα και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης και συστήματα τηλεπικοινωνιών και ναυτιλίας.

Επιπλέον, διαθέτει στη πρύμνη κεκλιμένο καθέλκυσης ταχυπλόου σκάφους, καθώς και άνω γέφυρα (flying bridge).

Ο πρότυπος σχεδιασμός του το καθιστά επιχειρησιακά κατάλληλο για περιπολίες επιτήρησης, επιχειρήσεις παράκτιας και ανοιχτής θαλάσσης και εν γένει αποστολές στο πλαίσιο που επιτάσσει το γενικότερο έργο του Λιμενικού Σώματος στο σύγχρονο περιβάλλον.

10.2.2016_Το νέο εντυπωσιακό υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ_2 10.2.2016_Το νέο εντυπωσιακό υπερσύγχρονο σκάφος του ΛΣ_3

Η εν λόγω αγορά, τέλος, συνδράμει στο έργο του Λιμενικού Σώματος για τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χρηματοδότηση της πολυετούς αυτής δράσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και μείζονος σημασίας έργα των φορέων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατέστη εφικτή μετά από την έγκαιρη και ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.

Πηγή: epoli.gr