Εντείνονται οι αντιδράσεις όσον αφορά την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, όπως αυτή προτείνεται μέσ’ από το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, αφουγκραζόμενος την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής Μονεμβασίας, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στην επιστολή του τονίζει το μείζον θέμα που έχει προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασίας, με την επικράτηση προβληματισμού και ανησυχίας στο άκουσμα μιας τέτοιας πιθανολογούμενης ενέργειας.
Επισημαίνει στον κ. Κουρουμπλή την αναγκαιότητα διατήρησης του Αστυνικού Σταθμού Μονεμβασίας, καλώντας τον να αναλογιστεί τις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους την ιστορική πόλη της Μονεμβασίας, τα πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί, τα δέκα χωριά που εξυπηρετεί ο εν λόγω Αστυνομικός Σταθμός καθώς και το δύσβατο της περιοχής.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τονίζει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι μία παρέμβασή σας θα ήταν καταλυτική, ώστε να κατευνασθούν οι όποιες ανησυχίες και η ανασφάλεια που προκάλεσε η συγκεκριμένη πρόταση».
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής:
«Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ, με τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού, το δύσκολο και κομβικής σημασίας έργο σας να στεφθεί από επιτυχία. Λόγω της πολύχρονης γνωριμίας μας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ευαισθησίες και τις απόψεις σας, πιστεύω ότι θα μπορέσετε να συμβάλετε αποφασιστικά στην εξάλειψη χρόνιων παθογενειών του Ελληνικού Κράτους.
Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα σημαντικό θέμα στον τόπο μας, το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων σας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιχειρείται υπό την καθοδήγηση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου παρουσίασε πρόσφατα πρόταση συγχώνευσης του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας με το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.
Μόνο με το άκουσμα μίας τέτοιας πιθανολογούμενης ενέργειας υπήρξε προβληματισμός και ανησυχία στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής Μονεμβασίας. Οι λόγοι που καθιστούν την πρόταση αυτή άστοχη και επικίνδυνη είναι πολλοί και άκρως πειστικοί. Ήδη ο Δήμαρχος Δ. Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης σε σχετικό έγγραφό του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη, έχει εκθέσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις απόψεις του Δήμου και κατ’ επέκταση των Δημοτών της περιοχής.
Δεν θα ήθελα να αναλώσω τον πολύτιμο χρόνο σας επαναλαμβάνοντας τα εύλογα αυτά επιχειρήματα. Σας καλώ μόνο να αναλογιστείτε τις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους την ιστορική πόλη της Μονεμβασίας, τα πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί, τα δέκα χωριά που εξυπηρετεί ο εν λόγω Αστυνομικός Σταθμός καθώς και το δύσβατο της περιοχής.
Θεωρώ ότι μία παρέμβασή σας θα ήταν καταλυτική, ώστε να κατευνασθούν οι όποιες ανησυχίες και η ανασφάλεια που προκάλεσε η συγκεκριμένη πρόταση. Εκ μέσης καρδίας σας εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. Ο Δωρεοδότης Θεός να σας χαρίζει το νέο έτος υγεία, προκοπή και δημιουργία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αντιπερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία τονίζει την αναγκαιότητα διατήρησης του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, καθώς επίσης και των Αστυνομικών Σταθμών Γερακίου και Κροκεών, με επιστολή της στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Τόσκα.
Στην επιστολή της επισημαίνει ότι η Μονεμβασία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λιμάνι τουρισμού κρουαζιέρας, ενώ παράλληλα φιλοξενεί κειμήλια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, τα οποία επιβάλλεται να φυλάσονται.
Η επιστολή της κας Τζανετέα έχει ως εξής:
«Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε η πρόταση για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και η οποία τέθηκε σε διαβούλευση κι αναμένεται να εφαρμοστεί από την προσεχή άνοιξη.
Σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση, συγχωνεύεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δομών σε όλη την Λακωνία. Ποιο συγκεκριμένα προτείνεται η συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης με το αστυνομικό τμήμα Σπάρτης. Τα αστυνομικά τμήματα Κροκεών, Βλαχιώτη και ο αστυνομικός σταθμός Γερακίου συγχωνεύονται με το αστυνομικό τμήμα Σκάλας το οποίο μετονομάζεται σε αστυνομικό τμήμα Ευρώτα με έδρα την Σκάλα. Επίσης συγχωνεύεται ο αστυνομικός σταθμός Μονεμβασιάς με το αστυνομικό τμήμα Μολάων.
Ακόμη προβλέπεται συγχώνευση των σταθμών τουριστικής αστυνομίας Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβασιάς με τα αστυνομικά τμήματα Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων αντίστοιχα, στα οποία προτείνεται ίδρυση ιδιαίτερων γραφείων τουρισμού. Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης, προβλέπεται η ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού στην Ελαφόνησο.
κ. Υπουργέ
Η μεγάλη γεωγραφική έκταση της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και οι πολλές απομακρυσμένες αστικές περιοχές απαιτούν την παρουσία συνεχούς αστυνόμευσης.
Μελετώντας την πρόταση για αναδιοργάνωση υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου διαπιστώνουμε ότι στη Λακωνία έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση των αστυνομικών δομών (από 18 σε 10).
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
α) Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας και με γραφείο τουρισμού διότι η περιοχή της Μονεμβάσιας είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με αυξανόμενη τάση, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα του έτους να πολλαπλασιάζεται. Επιπροσθέτως αποτελεί λιμάνι τουρισμού κρουαζιέρας με πάνω από 30.000 επισκέπτες κατ΄ έτος και συνάμα υπάρχουν ιερά κειμήλια τεράστιας ιστορικής και θρησκευτικής αξίας στις δεκάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, εντός και εκτός του κάστρου της Μονεμβασιάς, που επιβάλλεται να φυλάσσονται. Επιπλέον η γεωγραφική της θέση την καθιστά πύλη παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα η οποία χρήζει συνεχούς και άμεσης αστυνόμευσης.
β) Επίσης προτείνουμε τη διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού στο Γεράκι διότι πρόκειται για μια απομακρυσμένη αλλά δυναμική περιοχή (ελαιοκαλλιέργεια βρώσιμων ελιών) είναι κέντρο βυζαντινού πολιτισμού που μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αναβαθμίζεται συνεχώς ο αρχαιολογικός χώρος και αυξάνει η επισκεψιμότητά του.
γ) Τη διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Κροκεών διότι είναι στο κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας , είναι πλησίον στο εθνικό οδικό δίκτυο, αποτελεί ημιαστικό κέντρο ανάμεσα στο τρίγωνο Σπάρτη – Γύθειο – Σκάλα και θα μπορεί να συνεπικουρεί τη λειτουργία τους.
Ευελπιστώντας ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή προκειμένου να μην υποβαθμιστεί «το αγαθό της ασφάλειας», προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής μας είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση επί του θέματος».