Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας

24.7.2015_Η Μονεμβάσια από ψηλά - Δείτε ένα εκπληκτικό video

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης  Πελοποννήσου, για κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας. Τόσο ο Δήμος Μονεμβασίας, όσο και η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους, στην προτεινόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης-συγχώνευσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

26.8.2015_Έντονη κόντρα του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρ. Τριχείλη με τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση για τα πυρόπληκτα ΒάτικαΟ Δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης με σχετική επιστολή που απέστειλε στον  Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα και στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη, τονίζει την ανάγκη διατήρησης του Σταθμού για τουριστικούς, αρχαιολογικούς, γεωγραφικούς και άλλους λόγους. Στη επιστολή του ο κ. Τριχείλης καταλήγει λέγοντας: «Γενικώς η αστυνόμευση στο Δήμο μας, είναι ήδη ελλιπής, αφού για ένα μόνιμο πληθυσμό 21.942 ανθρώπων, υπηρετούν μόνο 27 αστυνομικοί, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των 38 Κοινοτήτων και  65 οικισμών, είναι τεράστιες και ο χρόνος μετάβασης από το ένα άκρο στο άλλο, υπερβαίνει τις δύο ώρες και θα χειροτερέψει εάν προβείτε στην κατάργηση του Σταθμού. Η βελτίωσή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση του προσωπικού και επ’ ουδενί με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Αστυνομικών Σταθμών».

Η επιστολή του κ. Τριχείλη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γενικέ

Σύμφωνα με την πρόταση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της με βάση τις εντολές και τις οδηγίες της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της, η οποία παρουσιάστηκε στις 25/11/2015 στην τρίπολη, παραδόξως προτάθηκε η συγχώνευση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας με το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.

Ειπωθηκε ότι η πρόταση αυτή γίνεται , λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική δομή, την εγκληματικότητα, τις τουριστικές περιοχές, τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και τις λοιπές ιδιαιτερότητες εκάστης περιοχής.

Οι λόγοι που δεν πρέπει να συμβεί η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας με την προτεινόμενη συγχώνευση,  είναι οι παρακάτω:

Η Μονεμβασία είναι πόλη ιστορική γνωστή σε όλη την υφήλιο, με ένα αρχαιολογικό  μνημείο  παγκόσμιας εμβέλειας,  την  Καστροπολιτεία, στην οποία  φυλάσσονται  ευρήματα και  κειμήλια  ανυπολόγιστης αξίας.   Εξάλλου, από αυτή πήρε και το όνομά του ο Καλλικρατικός Δήμος.

Το Κάστρο της  Μονεμβασίας είναι ένας  ζωντανός  Μεσαιωνικός Οικισμός,  εντός των τειχών λειτουργούν όλο το έτος ξενοδοχειακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και πολλές οικίες μονίμων κατοίκων, όπου η αστυνόμευση  και η ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο.

Το Κάστρο της Μονεμβασίας προσελκύει χιλιάδες  επισκέπτες  και αποτελεί ένα τουριστικό προορισμό για  όλες τις εποχές του χρόνου.  Πάνω από 40 ήταν επίσης τα κρουαζιερόπλοια κατά την φετινή τουριστική περίοδο, τα οποία  επισκέφτηκαν την Μονεμβασία  και   αποβίβασαν ταυτόχρονα εκατοντάδες τουρίστες, αναμένεται δε  για την επόμενη τουριστική σεζόν  μεγαλύτερος  αριθμός αφίξεων  κρουαζιερόπλοιων.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική δομή: Ο Δήμος Μονεμβασίας αποτελείται από πέντε Δημοτικές Ενότητες, μετά τη συνένωση των πέντε  Καποδιστριακών  Δήμων  Ασωπού, Μολάων, Ζάρακα, Βοιών (Νεάπολης) και  Μονεμβασίας,  ο οποίος έχει  παραλιακό μέτωπο με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή,  όπου κατά μήκος της  υπάρχουν δεκάδες παραλιακοί οικισμοί με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους σε έκταση  πανελλαδικά με συνολική επιφάνεια 949,3 τ. χλμ. και έχει χαρακτηριστεί στο μεγαλύτερο του ποσοστό ως ορεινός (52,63% περίπου). Το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά δύσκολο, με πάρα πολλούς ορεινούς όγκους. Έχετε προτείνει να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης  και το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων, που  εξυπηρετούν τις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες, το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων ήδη εξυπηρετεί τις  Δημοτικές  Ενότητες Ασωπού, Μολάων (η έδρα του Δήμου) και  Ζάρακα, για τη  δε Δημοτική Ενότητα Ζάρακα, η μετακίνηση από τους Μολάους μέχρι το Κυπαρίσσι είναι  πάνω από μια ώρα.

Ο Αστυνομικός σταθμός της Μονεμβασίας,  εκτός από το Κάστρο  και την έξω πόλη, εξυπηρετεί  και την υπόλοιπη Δημοτική Ενότητα, η οποία αποτελείται από 10 χωριά με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους,  αφού μόνο η απόσταση μεταξύ  Μονεμβασιάς  –  Ελληνικό είναι 40 λεπτά με ένα τρομερά δύσκολο οδικό δίκτυο, με βάση δε το σχέδιό σας από τους Μολάους στο Ελληνικό, είναι απόσταση μιας ώρας.

Γενικώς η αστυνόμευση στο Δήμο μας, είναι ήδη ελλιπής, αφού για ένα μόνιμο πληθυσμό 21.942 ανθρώπων, υπηρετούν μόνο 27 αστυνομικοί, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των 38 Κοινοτήτων και  65 οικισμών, είναι τεράστιες και ο χρόνος μετάβασης από το ένα άκρο στο άλλο, υπερβαίνει τις δύο ώρες και θα χειροτερέψει εάν προβείτε στην κατάργηση του Σταθμού. Η βελτίωσή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση του προσωπικού και επ’ ουδενί με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Αστυνομικών Σταθμών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όχι μόνο είναι απαραίτητη η διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, αλλά και η επιπλέον ενίσχυσή του σε αστυνομικούς υπαλλήλους και εξοπλισμό, ώστε η αστυνόμευση να είναι επαρκής για την περιοχή».

12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών ΜονεμβασίαςΑπό την πλευρά της η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Τόσκα, επισημαίνει την ιδιαίτερη γεωμορφολογική θέση της περιοχής, τους δεκάδες αρχαιολογικούς θησαυρούς και τους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τη Μονεμβασιά. Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Γράφος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ευάγγελος Χαραμής, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως κάτοικοι, φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες, πώς και με ποιό τρόπο η Διοίκηση σας θα εγγυηθεί, την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων της Μονεμβάσιας και της ευρύτερης περιοχής, την επαρκή φύλαξη του Κάστρου και των δεκάδων αρχαιολογικών του θησαυρών, την κυκλοφοριακή ρύθμιση στο κέντρο της Μονεμβασίας και στο δρόμο του Κάστρου και φυσικά, τη ασφάλεια και τη προστασία των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών επισκεπτών».

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας: 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, μιας Ένωσης με ιστορία 79 ετών η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της σύσσωμη τη παραγωγική τάξη της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβασίας (Εμπορικά καταστήματα-Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις-Επιχειρήσεις Εστίασης-Εργαστήρια Παραδοσιακών και Τοπικών προϊόντων και Ελεύθερους Επαγγελματίες), θα θέλαμε δια της παρούσης να σας καταστήσουμε συμμέτοχο στον έντονο προβληματισμό μας που αφορά στο φερόμενο «κλείσιμο» του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Η Μονεμβάσια είναι, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, ένας αμιγώς Τουριστικός και Αγροτικός τόπος. Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας, (Ελαιουργεία, Οινοποιεία, Εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, Σουπερ Μαρκετ, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι) παραμένει ενεργός όλο το χρόνο.

Το Κάστρο της αποτελεί ένα μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό χώρο με τεράστιας αξίας εκκλησίες, κτίσματα και εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάσσονται εντός αυτών. Ταυτόχρονα υπάρχει πλήθος από ξενοδοχεία κατοικίες και καταστήματα που λειτουργούν όλο το χρόνο. Επίσης η Μονεμβάσια (Κάστρο και Γέφυρα) αποτελεί το μοναδικό προορισμό νυχτερινής διασκέδασης (χειμώνα-καλοκαίρι) τόσο του Δήμου Μονεμβασίας όσο και των όμορων Δήμων.

Η Μονεμβάσια βρίσκεται και σε μια ιδιαίτερη γεωμορφολογική θέση . Έχει άμεση πρόσβαση στο ανοιχτό Μυρτώον πέλαγος με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα εν δυνάμει σταθμό αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών. Στο παρελθόν ζήσαμε αρκετά καταγεγραμμένα περιστατικά και κάμποσες φορές τόσο σκάφη όσο και άνθρωποι περισυλλέγησαν και αποβιβάστηκαν στη πόλη μας .

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το γεγονός ότι η Μονεμβάσια αποτελεί κύριο προορισμό κρουαζιέρας. Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αναφερόμαστε σε 35 με 40 αφίξεις ετησίως με ένα τεράστιο αριθμό επιβατών-επισκεπτών που υπερβαίνει τις 35000 ανά έτος και που πραγματικά κατακλύζουν τη πόλη μας με ημερήσιο χρόνο διαμονής δώδεκα ώρες. Να σημειώσουμε δε ότι τη τελευταία πενταετία η πόλη μας εφαρμόζει Κανονισμό Ασφαλείας Λιμένα (ISPS).

Κύριε Υπουργέ, με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία όχι μόνο την διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, ακριβώς όπως σας προτείνει με έγγραφο της και η κα Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως κάτοικοι, φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες ,πώς και με ποιό τρόπο η Διοίκηση σας θα εγγυηθεί , την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων της Μονεμβάσιας και της ευρύτερης περιοχής, την επαρκή φύλαξη του Κάστρου και των δεκάδων αρχαιολογικών του θησαυρών, την κυκλοφοριακή ρύθμιση στο κέντρο της Μονεμβάσιας και στο δρόμο του Κάστρου και φυσικά τη ασφάλεια και τη προστασία των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών επισκεπτών.

Ειδικά για την προστασία των τελευταίων ανησυχούμε ιδιαιτέρως ,αφ ενός διότι ο Τουρισμός (εκκλησιαστικός, κρουαζιέρας, γαμήλιος, σαββατοκύριακα κλπ) εν καιρώ μαρασμού, μνημονίων και γενικής κρίσης είναι η βασική πηγή εισοδήματος για την κοινωνία μας και αφετέρου διότι όπως κι εσείς γνωρίζετε λόγω των τελευταίων τραγικών ανά την Ευρώπη τρομοκρατικών γεγονότων, η ασφάλεια για τον αλλοδαπό τουρίστα αποτελεί τη κύρια και βασική του προϋπόθεση προκειμένου να επισκεφθεί μια περιοχή. Η τυχόν λοιπόν απώλεια του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, ο οποίος έχει καταφέρει με τη καθημερινή εικοσιτετράωρη του παρουσία να κρατήσει χαμηλά τη παραβατικότητα σε ολόκληρη τη περιοχή ,είναι προφανές πως θα αφήσει ένα κενό ασφαλείας στο τόπο μας και θα πλήξει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εξαγώγιμο προϊόν της δοκιμαζόμενης Χώρας μας.

Η Ένωση μας είναι πάντοτε στη διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρινήσεις».