Το πληροφοριακό κέντρο (περίπτερο) της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άνοιξε χθες (24-11-2015) το πρωί τις πόρτες του, στο θεματικό πάρκο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» στις εγκαταστάσεις της «HELEXPO» στο Μαρούσι Αττικής (Λ. Κηφισίας 39).
Το Πληροφοριακό Κέντρο θα λειτουργήσει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2016, μέσα στο θεματικό πάρκο και είναι το πρώτο τμήμα που συναντούν οι μικροί επισκέπτες, μαζί με τους συνοδούς τους, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο του πάρκου.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Κορμπάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Αλέξης Τσαξιρλής και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Γεώργιος Καστρινάκης.
Στο πλαίσιο των χαιρετισμών του απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι, μεταφέρθηκαν οι ευχαριστίες του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για την συνύπαρξη «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας» και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προς όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, εξήρε το έργο και την κοινωνική προσφορά της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ευχαρίστησε την ΔΕΘ-HELEXPO για τη φιλοξενία του πληροφοριακού κέντρου.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο οποίος έδωσε έμφαση στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας». Παράλληλα τόνισε ότι οι περίπου 100.000 επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μέσω του περιπτέρου, να ενημερωθούν για τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο και την πρόληψη από το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, για τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, ενώ απευθυνόμενος στα παιδιά που ήταν παρόντα στα εγκαίνια, τόνισε ότι «το διαδίκτυο και η σοκολάτα απαιτούν σωστή δοσολογία, κάτι που θα μάθετε αργότερα κατά την διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας».
Στο πληροφοριακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας μπορούν μέσα από αναλυτικά και ειδικά σχεδιασμένα φυλλάδια, να ενημερώνονται για τις δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης από τις παγίδες του ψηφιακού κόσμου.
Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πληροφορίες για την ανανεωμένη πλατφόρμα «CYBERKID», στόχος της οποίας είναι να ενημερώνει καθημερινά γονείς και παιδιά για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Παράλληλα παρέχει δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της γραμμής CYBER ALERT, αλλά και μέσω άμεσης αποστολής e-mail, με τη χρήση ειδικού πλήκτρου.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του περιπτέρου, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες από εξειδικευμένους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τα παιδιά που επισκέπτονται το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», με στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο και την ασφαλή πλοήγηση τους σε αυτό.
Η αρχή έγινε χθες, με την ενημερωτική ημερίδα από τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγο Εμμανουήλ Σφακιανάκη και εξειδικευμένους αξιωματικούς της Υπηρεσίας, για την αναλυτική ενημέρωση των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους του διαδικτύου και σε ό,τι αφορά τον εθισμό, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης γονέων και παιδιών για τα θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση.
Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν ήταν:
- Μέτρα προστασίας στο διαδίκτυο.
- Το φαινόμενο του Cyberbullying.
- Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
- Κραυγές απόγνωσης μέσω διαδικτύου (Πρόληψη αυτοκτονιών).
- Ηλεκτρονικό έγκλημα και νομοθεσία που εφαρμόζεται.
Παράλληλα, προβλήθηκε η καινοτόμος εφαρμογή «CYBERKID» και οι δραστηριότητες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με την πρόληψη, έρευνα και καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.