Η Ελλάδα στη διεθνή έκθεση βιβλίου Φρανκφούρτης

13.10.2015_Η Ελλάδα στη διεθνή έκθεση βιβλίου Φρανκφούρτης
Το ελληνικό περίπτερο.

Το ερώτημα «Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα;», επανέρχεται στις δημόσιες συζητήσεις και προκαλεί το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές του βιβλίου και όχι μόνο, αποτελώντας την αφετηρία του σχεδιασμού της συμμετοχής της Ελλάδος στην 67η διεθνή έκθεση βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) επιχειρεί μέσα από αυτή τη διοργάνωση την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι  νέων ταλαντούχων συγγραφέων του 2ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και τριάντα τριών νέων δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» της Comicdom Press παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο, αναζητώντας συνομιλητές στη διεθνή σκηνή της Φρανκφούρτης.

Στο πλαίσιο της προώθησης και ενημέρωσης των ξένων επαγγελματιών, το ΕΙΠ επιμελήθηκε τρεις αγγλόφωνους καταλόγους για την αναλυτική παρουσίαση: τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 και τα Μεταφρασμένα Ελληνικά Βιβλία (2013-2015) και Νέοι Έλληνες Λογοτέχνες. Στον κατάλογο Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών και την αντίστοιχη έκθεση παρουσιάζονται οι: Ιάκωβος  Ανυφαντάκης, Χρήστος – Αρμάντος  Γκέζος, Θάνος  Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Γιώργος Παυλόπουλος, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης  Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.

Παρουσιάσεις – εκδηλώσεις 

Το ΕΙΠ, σε συνεργασίες με τους επαγγελματίες του βιβλίου, συντονίζει και παρουσιάζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που ενισχύουν και προβάλουν τα πολλαπλά ζητήματα του ελληνικού βιβλίου, ως εξαγώγιμο εμπορικό και πρωτίστως πολιτιστικό αγαθό.

Παρουσίαση έρευνας για την ελληνική εκδοτική αγορά σήμερα

Στο πλαίσιο της φετινής ελληνικής παρουσίας στη Φρανκφούρτη, εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) μια συνοπτική έρευνα με τίτλο «Οι Έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls: ζητήματα, τάσεις και προοπτικές».

Η έρευνα αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση της παρούσας κατάστασης του εκδοτικού κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κυρίως την τελευταία διετία (κατάργηση του Νόμου 2557/1997 περί Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, αύξηση του ΦΠΑ από το 6.5% στο 23% στην παραγωγή, capital controls κ.λπ.). Σ’ ένα ρευστό οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον οι Έλληνες εκδότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, να βρουν στέρεο βηματισμό και νέες στρατηγικές ανάπτυξης. Σκοπός της είναι η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη μετάβαση του κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, η παρούσα έρευνα φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου, ο οποίος θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της υπάρχουσας κατάστασης και στη διάχυση του ελληνικού βιβλίου στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Η εν λόγω έρευνα (ποσοτική με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου)  διαρθρώνεται σε δύο βασικά μέρη: α) Οικονομικό περιβάλλον, εκδοτική παραγωγή-αγορά και β) Εκδοτική πολιτική και νέες στρατηγικές ανάπτυξης.

Παρουσίαση ανθολογίας

Λίγο πριν κυκλοφορήσει επίσημα στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου, η ανθολογία «Futures: poetry of the Greek crisis» θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Περίπτερο από τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, στο πλαίσιο της ελληνικής δεξίωσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και εύστοχο εκδοτικό εγχείρημα που αφουγκράζεται μια νέα ριζοσπαστική γενιά ποιητών που πυροδοτεί η ελληνική κρίση.

Δίγλωσσος Ηλεκτρονικός κατάλογος

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου  (greekbookpublishing.org)  στοιχειοθετήθηκε από το ΕΙΠ, με βάση τους καταλόγους της Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί κάθε χρόνο  μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών του βιβλίου που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής.  Είναι δίγλωσσος (ελληνικά- αγγλικά) και παρέχει ένα χρηστικό εργαλείο για τους επαγγελματίες και για το αναγνωστικό κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα της θεματικής αναζήτησης ανά κατηγορία βιβλίου.

Το ελληνικό περίπτερο

Ο φιλόξενος χώρος του ελληνικού περιπτέρου, σε γραφιστικό σχεδιασμό της εικαστικού Χαράς Μαραντίδου, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: χώρος παρουσίασης εκδόσεων – εκθέσεων, χώρος εκδηλώσεων – προβολών, χώρος επαγγελματικών συναντήσεων.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν δεκατέσσερις  Έλληνες εκδότες: Άγρα, Αιώρα, ΑΛΔΕ, Εστία, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Όπερα, Πατάκης, Το Θείον Φως, Ψυχογιός, δύο λογοτεχνικά πρακτορεία: Ersilia Literary Agency και Iris Literary Agency καθώς και ο ΣΕΚΒ.

Τέλος, σε ειδικό χώρο θα προβληθούν οι εκδόσεις του ΕΟΤ καθώς και το τουριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε φέτος «Greek Tourism. An eternal journey», μια οπτική πανδαισία ελληνικής ομορφιάς, με ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές, που έχει ήδη αποσπάσει τρία τιμητικά βραβεία σε αντίστοιχα διεθνή τουριστικά Φεστιβάλ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr