Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Καβειρίου Θήβας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια από τα 500 και πλέον άτομα που παραβρέθηκαν. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και προβολή του σημαντικού αυτού πολιτισμικού μνημείου, άγνωστου σε πολλούς ακόμα και αναξιοποίητου για χρόνια, που όμως βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων και αποκτά μεγάλη δημοσιότητα.
Η εκδήλωση, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου “Διάζωμα– Πολίτες για τα αρχαία θέατρα” σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, το Δήμο Θηβαίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Λάιο” Θήβας, περιελάμβανε ξενάγηση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή, απαγγελία στίχων του Πίνδαρου από τους ηθοποιούς Λάμπρο Τσάγκα και Δανάη Καλαχώρα και έργα του Μίκυ Θεοδωράκη και του Pedro Ettouralde υπό τους ήχους του σαξοφώνου του Θεόδωρου Κερκέζου.
Επίσης, πριν την έναρξη της ξενάγησης, ακούστηκαν αποσπάσματα από την πρώτη ιστορική πολιτιστική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο αυτό, τον Αύγουστο του 1983 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πινδάρεια”, την οποία είχε διοργανώσει ο Θεόδωρος Μιχάλογλου, ιδρυτικό μέλος του “Λάιου” και συμμετείχαν τότε ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου όπως η Αλέκα Κατσέλη και Χρήστος Τσάγκας , η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου και πολλοί άλλοι.
Την εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο Καβείριο χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή οργάνωση της εκδήλωσης, τόνισε την άριστη και άψογη συνεργασία μεταξύ Δήμου, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Διαζώματος και Λάιου στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για ανάδειξη του μνημείου. Υπενθύμισε επίσης ότι το 2012 με την υποστήριξη του Διαζώματος ανοίχτηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός- κουμπαράς, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις εργασίες στο μνημείο, ο οποίος και παραμένει ανοιχτός για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβρη του 2013, με Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας τότε τον κ. Γεώργιο Μουλκιώτη, που παραβρέθηκε και στην εκδήλωση, υπεργάφη προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 50.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική – αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στο Καβίρειο της Θήβας». Το ποσό που θα συγκεντρωθεί στον προαναφερόμενο κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες και μελέτες στο χώρο του μνημείου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οργανώθηκε επίσης πεζοπορία από τα Βάγια προς το Καβείριο από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και τη Δημοτική Κοινότητα Βαγίων. Τέλος, για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Καβείριο, το ΚΤΕΛ Θήβας, μετά από αίτημα του Δήμου Θηβαίων και της ΕΦΑ Βοιωτίας, διέθεσε δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά τους. Διατέθηκε επίσης και το λεωφορείο του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας για τη μεταφορά των εθελοντών του συλλόγου “Λάιου”, οι οποίοι καθοδήγησαν από και προς το θέατρο τους συμμετέχοντες από τη Θήβα και τα μέλη του Διαζώματος, καθότι τα λεωφορεία στάθμευσαν 2χλμ έξω από το χώρο του θεάτρου, λόγω στενότητας του δρόμου.
Λίγα λόγια για το Καβείριο:
Το ιερό των Καβείρων τοποθετείται 8χλμ δυτικά της Θήβας και πολύ κοντά στα Βάγια. Ήταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες, το Κάβειρο και τον Παίδα, στους οποίους η Δήμητρα αποκάλυψε μυστικές τελετές, που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της γονιμότητας (καρπών, ζώων, ανθρώπων).
Οι Κάβειροι λατρεύονταν ως προστάτες του αμπελιού και της ευγονίας των ζώων, γι’ αυτό και βρέθηκαν εκεί πάνω από 1400 ζωικές απεικονίσεις ταύρων.
Η λατρεία στο ιερό αρχίζει τουλάχιστον από την αρχαϊκή περίοδο (700-500 π.χ) και συνεχίζεται αδιάσπαστη ως τα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αιώνας μ.χ).
Το Ιερό αποκαλύφθηκε τυχαία το 1887, όταν μολύβδινα ειδώλια ταύρων, που προέρχονταν από την περιοχή, βρέθηκαν να πωλούνται στην αγορά της Αθήνας.
Η ανασκαφή του Καβειρίου έγινε το 1888-1889 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Τα σημαντικότερα μνημεία του Καβειρίου είναι:
Ο Ναός, αφιερωμένος στους θεούς Κάβειρους.
Το Θέατρο, που εξυπηρετούσε στην παρακολούθηση των δρώμενων που σχετίζονταν με τη μύηση των πιστών.
Η στοά, που εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες του ιερού.
Ο περίβολος, που περιέβαλε αρχικά όλο τον ιερό χώρο με το ναό και την υπαίθρια αυλή και αργότερα και το κοίλο του θεάτρου.