Οι επιστήμονες καταρρίπτουν τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, που έλεγε ότι αν πέσει κάτι κάτω για τόσο λίγο, είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε.
Κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες έχουν κάνει «πειράματα» ρίχνοντας τρόφιμα σε διάφορες επιφάνειες και αφήνοντάς τα για ένα μικρό διάστημα ώστε να καταλήξουν μετά από πόση ώρα που έχουν μείνει κάτω είναι ασφαλές να τα φάμε.
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις είχαν βάλει βατκήρια στα πλακάκια του πατώματος και μετά ακουμπούσαν τρόφιμα για διάφορα χρονικά διαστήματα επάνω τους. Ανέφεραν ότι βρέθηκαν μικρόβια μετά από 5 δευτερόλεπτα, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένοι σχετικά με το πόση ποσότητα μικροβίων βρέθηκε. Υπάρχει εντωμεταξύ ένας αστικός μύθος που λέει ότι αν η «παραμονή» του τροφίμου δεν είναι περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα είναι ασφαλής η κατανάλωσή του. Ισχύει όμως αυτό;
Το 2007 το εργαστήριο από το Πανεπιστήμιο Clemson δημοσίευσε μία μελέτη θέλοντας να διερευνήσει κατά πόσο επηρεάζει ο χρόνος παραμονής του τροφίμου στο πάτωμα τη μεταφορά των μικροβίων στο τρόφιμο. Για τις ανάγκες της έρευνας οι ειδικοί χρησιμοποίησαν πλακάκια, μοκέτα ή ξύλο με σαλμονέλα. Έβαλαν ψωμί για 5, 30 ή 60 δευτερόλεπτα αντίστοιχα και μέτρησαν πόση ποσότητα βακτηρίων κόλλησε πάνω. Το επανέλαβαν αφού τα βακτήρια είχαν μείνει στην κάθε επιφάνεια για 2, 4, 8 και 24 ώρες.
Αυτό που βρήκαν ήταν ότι μεγαλύτερη σημασία δεν έπαιζε ο χρόνος παραμονής τους τροφίμου πάνω στη βρώμικη επιφάνεια, αλλά το πόσο βρώμικη ήταν αυτή η επιφάνεια τελικά. Βρήκαν επίσης ότι το είδος της επιφάνειας έπαιζε ρόλο, καθώς τα χαλιά ήταν «καλύτερα» από τα πλακάκια ή το ξύλινο πάτωμα.
Πηγή: vita.gr