«Feeling blue», συνηθίζουν να λένε οι αγγλοσάξονες για τους λυπημένους και η έρευνα αποκαλύπτει ότι η μεταφορά αυτή ισχύει και στην πραγματικότητα!
Σε δυο ξεχωριστές έρευνες όπου συμμετείχαν 127 και 130 άτομα αντίστοιχα διαπιστώθηκε ότι μετά τη θέαση ενός χαρούμενου φιλμ (κωμωδία), καθώς και μετά την παρακολούθηση ενός στενάχωρου video κλιπ η αντίληψη των χρωμάτων των συμμετεχόντων ήταν διαφορετική.
Μετά την παρακολούθηση των φιλμ οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν μια σειρά χρωμάτων:κόκκινο, κίτρινο, πράσινο ή μπλε.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rochester που διεξήγαγαν τα δυο πειράματα διαπίστωσαν ότι η στεναχώρια επηρεάζει συγκεκριμένο φάσμα των χρωμάτων στον άξονα μπλε- κίτρινου και όχι στον άξονα κόκκινου- πράσινου.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν ορισμένες οπτικές διεργασίες και συγκεκριμένα ότι η θλίψη προκαλεί αλλοιώσεις στον αντίληψη ορισμένων χρωμάτων. Μια πιθανή εξήγηση για τη δυσκολία αντίληψης των χρωμάτων στο φάσμα του μπλε- κίτρινου χρώματος είναι ότι η διάκρισή τους σχετίζεται με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη τα επίπεδα του οποίου μεταβάλλονται όταν στεναχωριόμαστε.
Πηγή: vita.gr