Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Ο Καθρέφτης της Ευρώπης» στο «Αθέατο Μουσείο»

25.7.2015_«Ο Καθρέφτης της Ευρώπης»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», παρουσιάζει – έως τις 20 Σεπτεμβρίου – τον «Καθρέφτη της Ευρώπης», στην «αίθουσα του βωμού».
Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών του – ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με το «δαχτυλίδι του Θησέα», το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, που εντοπίστηκε τυχαία στα χώματα των εκσκαφικών εργασιών της Ακρόπολης, τη δεκαετία του 1950. Το δαχτυλίδι, που εκτιμάται ότι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της μυκηναϊκής Αθήνας, χρονολογείται περί το 1.400 π.Χ. και απεικονίζει μία ανθρώπινη μορφή να πηδά πάνω από έναν ταύρο. Η σκηνή αυτή παραπέμπει στα ταυροκαθάψια της μινωικής Κρήτης.

Ακολούθησε η χάλκινη σαρκοφάγος ταριχευμένης γάτας από την αρχαία Αίγυπτο. Η σαρκοφάγος χρονολογείται στο διάστημα από την Ύστερη Περίοδο ως τους Πτολεμαϊκούς χρόνους (664 – 30 π.Χ.) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Μετά τη γάτα, σειρά είχε η «Άρτεμις από τη θάλασσα», το χάλκινο αγαλματίδιο της θεάς, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και το οποίο ανελκύστηκε από ψαρά τον Μάιο του 1959, στα ανοιχτά της Μυκόνου.

Ανακαλύφθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας της αρχαίας Ερέτριας
Ο «Καθρέφτη της Ευρώπης» είναι ένα χάλκινο κάτοπτρο των αρχών του 4ου αι. π.Χ., που ανακαλύφθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας της αρχαίας Ερέτριας και φέρει στην επιφάνεια του καλύμματός του τη θαυμάσια παράσταση της Ευρώπης πάνω στον ταύρο.

Στις 9, 16, 23 και 30 Αυγούστου και στις 20 Σεπτεμβρίου (ημέρα Κυριακή) ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την αρπαγή της Ευρώπης από τον ερωτευμένο Δία, για τη μοίρα της ίδιας και των παιδιών της στον αρχαιοελληνικό μύθο, καθώς και για όλα εκείνα τα ευρήματα, που περιμένουν τη σειρά τους για να αναδυθούν από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44,  τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4891.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr