Οι παραλίες της Ευρώπης σημείωσαν ποιοτική βελτίωση το περασμένο έτος, με το 95% να πληροί τα κριτήρια ποιότητας νερού εν όψει της θερινής περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα πιο κρυστάλλινα νερά βρίσκονται στις παραλίες και τα ποτάμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας, όπου τουλάχιστον το 90 τοις εκατό των εξεταζόμενων τοποθεσιών αξιολογήθηκαν ως άριστες.
Αντίθετα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία είχαν τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με κακή ποιότητα νερού για το 2014, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας. Η ετήσια έρευνα εξέτασε 21.538 παραλίες και ποτάμια στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ελβετία και την Αλβανία.
«Χαίρομαι που βλέπω ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης είναι σταθερά πολύ υψηλή και συνεχίζει να βελτιώνεται. Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές λειτουργούν και συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής μας, όταν είναι φιλόδοξες, σαφώς καθορισμένες και καλά εφαρμοσμένες», δήλωσε ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας Χανς Μπρόινινξ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 95,1% των παράκτιων και εσωτερικών υδάτων κολύμβησης πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για το 2014, μια αύξηση της τάξης του 0,5 % σε σχέση με το 2013. Συνολικά 83,3 % των τοποθεσιών χαρακτηρίστηκαν ως «άριστες» πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 0,6% από το 2013.
Από τις 409 παραλίες με κακή ποιότητα υδάτων οι 107 βρίσκονται στην Ιταλία, οι 105 στη Γαλλία και οι 67 στην Ισπανία. Ποσοστιαία οι Εσθονία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σουηδία είχαν τη χειρότερη ποιότητα, αλλά αυτές οι χώρες έχουν σχετικά λιγότερες παραλίες.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα ευρήματα αποτελούν μια καλή είδηση για τον τουρισμό στην Ευρώπη, η οποία συνολικά αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, με τις παραλίες να προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίπου το 60% των παραλιών της ΕΕ είχε άριστη βαθμολογία, αλλά από τότε υπήρξε σταθερή βελτίωση ιδίως όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την επεξεργασία των λυμάτων.
Πηγή: naftemporiki.gr