Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση του ακόλουθου έργου στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 προϋπολογισμού 846.000,00 €.
Ειδικότερα:
«ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 846.000,00 €.
Το έργο αφορά στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:
1. Βιοκλιματικός σχεδιασμός.
Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνοντας επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης (φυλλοβόλα, αειθαλή) σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικρόκλιμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος κατασκευάζεται στον χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν έναν «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.
2. Περίφραξή του αύλειου χώρου του μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτιρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας.
3. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδα προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για την διευκόλυνση της αποβίβασης – επιβίβασης του κοινού.
4. Για τη σύνδεση του χώρου του μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.
5. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου.
6. Φύτευση με δεντροστοιχίες , θάμνους και χλοοτάπητα.
7. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του μεγάρου γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.
8. Υδάτινο στοιχείο με την μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτιρίου και στην ζώνη υποδοχής πεζών.
9. Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου χορού προς το κτίριο διασφαλίζεται από ράμπες.
10. Ζώνες όδευσης τυφλών.