Eφαρμογή από τη Δανία σώζει τις ζωές νέων μητέρων και μωρών

29.4.2015_Eφαρμογή από τη Δανία σώζει τις ζωές νέων μητέρων και μωρών_1

Αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η καινοτόμος εφαρμογή The Safe Delivery app, η οποία αναπτύχθηκε από τον Δανικό οργανισμό Maternity Foundation σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά την ικανότητα όσων παρευρίσκονται σε διαδικασία τοκετού να σώσουν ζωές.

Το καινοτόμο εργαλείο mobile εκπαίδευσης που έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές μητέρων και νεογνών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε χώρες της Αφρικής, παρουσιάστηκε χθες στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε χρόνο, 289.000 γυναίκες και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νεογνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Το 99% των θανάτων συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν αυτές οι γυναίκες είχαν την υποστήριξη εκπαιδευμένου προσωπικού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

29.4.2015_Eφαρμογή από τη Δανία σώζει τις ζωές νέων μητέρων και μωρών

Η εφαρμογή TheSafeDeliveryapp βασίζεται στην ταχεία διάδοση της κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική, όπου ήδη υπάρχουν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων. Περιλαμβάνει animated βίντεο που προσφέρουν οδηγίες για επαγγελματίες υγείας σε αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως για παράδειγμα αν η μητέρα πάθει αιμορραγία μετά τον τοκετό ή το νεογνό δεν αναπνέει. Τα βίντεο είναι διαθέσιμα τόσο στα Αγγλικά όσο και σε τοπικές γλώσσες, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και από άτομα με περιορισμένες γλωσσικές ικανότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή υποβλήθηκε σε κλινική δοκιμή στην Αιθιοπία, και τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τέλος του 2015, αλλά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αποτρέψουν τις επιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το σημαντικό είναι έπειτα από 12 μήνες χρήσης υπερδιπλασιάστηκε η ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις αιμορραγιών μετά τον τοκετό, καθώς και επαναφοράς νεογνών στη ζωή. Η μεγαλύτερη βελτίωση ικανοτήτων παρουσιάστηκε στους επαγγελματίες υγείας σε περιοχές της επαρχίας, όπου υπήρχε και η μεγαλύτερη ανάγκη για εκπαίδευση. Ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι ικανότητες συνέχισαν να βελτιώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών, υποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή είναι σε θέση να διατηρεί και να βελτιώνει διαρκώς το επίπεδο των γνώσεων.

Η τελική έκδοση της εφαρμογής θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τους φορείς στον τομέα της υγείας και τους ΜΚΟ σε αναπτυσσόμενες χώρες και θα δοκιμαστεί εκτενώς και θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς, μετά την κυκλοφορία της, σε συγκεκριμένες περιοχές της Αφρικής, με στόχο τη συλλογή δεδομένων και την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και της χρήσης της. Μέχρι στιγμής, φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός της Δανίας και το Marie Stopes International έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν την εφαρμογή στα προγράμματα υγείας που πραγματοποιούν στη Γουινέα και την Τανζανία, αντίστοιχα.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr