Ξεπέρασαν τις 100.000 οι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν, μέχρι στιγμής, περιηγηθεί την έκθεση «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που άνοιξε τις πύλες της στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο Point a Calliere του Μόντρεαλ.
Μολονότι τα εγκαίνια και η λειτουργία της έκθεσης συνέπεσαν με τον βαρύ καναδικό χειμώνα, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους – 40°C , προκλήθηκε έντονο ενδιαφέρον μεταξύ του καναδικού κοινού, που δηλώνεται με τον «μαγικό» αριθμό των επισκεπτών, τις ουρές αναμονής και εκτός Μουσείου στο χιόνι, τις προπωλημένες θέσεις στο πρόγραμμα διαλέξεων, που συνόδευαν την έκθεση, τις πωλήσεις βιβλίων σχετικών με τη θεματολογία και τα εκθέματα και τέλος με το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης κοινού κατά τη διάρκεια των χειμερινών σχολικών διακοπών.
Η δημοφιλία της έκθεσης, κατά την καναδική πλευρά, οφείλεται στα πλέον των 500 εκθέματα μεγάλης επιστημονικής σημασίας και εξαιρετικής αισθητικής αξίας, προερχόμενα από 21 ελληνικά Μουσεία, τα περισσότερα από τα οποία ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Επιπρόσθετα, στην αγάπη του καναδικού κοινού για τον ελληνικό πολιτισμό, βάση και λίκνο του δυτικού πολιτισμού.
Από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο
Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, με αφετηρία τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, ιδιαίτερη μνεία στους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. περίπου μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. Η έκθεση διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες.
«Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» αποτελούν πολιτιστικό γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας, που προσφέρει συνάμα στους επισκέπτες μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρωμένων αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με εφαρμογή στην κινητή τηλεφωνία που δημιουργήθηκε από τα New Media Lab στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Simon Frazer University» της British Columbia, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε έναν πολιτισμό οικείο μεν, μακρινό δε, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.
Το ταξίδι θα συνεχιστεί σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής
Η έκθεση, η οποία έχει συγκινήσει βαθύτατα την ελληνική ομογένεια και που υποστηρίζουν σταθερά η πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα και η πρεσβεία της Ελλάδος στον Καναδά, διαμορφώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και τα Μουσεία Pointe à Callière Montreal Archaeology and History Complex, Canadian Museum of History (Gatineau, Canada), Field Museum Chicago USA, National Geographic Museum, Washington USA.
H έκθεση που ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου στο Μόντρεαλ, θα συνεχίσει το ταξίδι της σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής, την Οττάβα και το Σικάγο, με τελική κατάληξη την Ουάσιγκτον και το Μουσείο της National Geographic Society.
Πηγή: naftemporiki.gr