Οι εκπαιδευτικοί στην Καβάλα προτείνουν τρόπους για να ομορφύνουν οι αυλές των σχολείων

13.3.2015_Οι εκπαιδευτικοί στην Καβάλα προτείνουν τρόπους για να ομορφύνουν οι αυλές των σχολείων

Μια σειρά προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση της εικόνας των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων του Δήμου Καβάλας, παρουσίασαν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί σε πρόγραμμα που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Παρόντες στη συνάντηση από μέρους της διοίκησης του Δήμου Καβάλας ήταν η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, οι αντιδήμαρχοι Φίλιππος Φιλιππίδης και Ηλίας Καλανταρίδης και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Ξανθόπουλος και Μαρία Φραντζεσκάκη.

Η πρωτοβουλία του ΚΠΕ Φιλίππων έχει ως στόχο να εισαγάγει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην έννοια της περιβαλλοντικής και παιδαγωγικής διάστασης του αύλειου σχολικού χώρου και στις προοπτικές αξιοποίησής του στο πλαίσιο εφαρμογής σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων.

Οι εκπαιδευτικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΠΕ Φιλίππων είχαν την ευκαιρία σε συνεργασία με μηχανικό του κέντρου να σχεδιάσουν πλάνο δράσης και να προτείνουν στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ιδέες και συγκεκριμένα σχέδια για την αξιοποίηση των αύλειων χώρων.

Τις προτάσεις τους έκαναν γνωστές οι εκπαιδευτικοί από το Μουσικό Γυμνάσιο Καβάλας, το 22ο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο Κρηνίδων, το Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρβάλης, το 16ο και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, το 5ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Οι περισσότερες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν τη φύτευση δέντρων και καλλωπιστικών φυτών, την τοποθέτηση ξύλινων πάγκων ανάπαυσης, την κατασκευή εξωτερικών χώρων αναψυχής (κιόσκια) και μικρών εξωτερικών αιθουσών διδασκαλίας, αλλά και την αντικατάσταση των δαπέδων των αύλειων χώρων με υλικά ασφαλή για τα παιδιά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Η διοίκηση του Δήμου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητας συνδρομής της στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, σε συνδυασμό μάλιστα με φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια, όπως το Δασαρχείο.

Η δήμαρχος στη διάρκεια της συνάντησης επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός που έγινε από τους εκπαιδευτικούς είναι σημαντικός. Θα πρέπει στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τεχνικών και οικονομικών, να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Στο εγχείρημα αυτό πρέπει ενεργό ρόλο να αναλάβουν τα ίδια παιδιά, αλλά και οι γονείς, μιας και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας».